Υπόθεση Novartis: Πιο πιθανή η επιστροφή του φακέλου από την Προανακριτική στην Δικαιοσύνη

Προκαταρκτική Επιτροπή περιορισμένου χρόνου και περιορισμένων ερευνητικών δυνατοτήτων είναι αυτή που θα συγκροτηθεί τελικά από την πρόταση σύστασης που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καθώς η ίδια η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τυχόν αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία έχει παραγραφεί για όλους τους αναφερόμενους στη δικογραφία με βάση τον νόμο περί υπουργών.

Για δε τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η εντολή που θα λάβει η προκαταρκτική,

σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι «να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις. Σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης»!

Δηλαδή όπως στην περίπτωση της άλλης προκαταρκτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, που και τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν σηκώσει ψηλά τον πήχυ της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά τελικά κατέληξαν ότι τα αδικήματα αυτά είναι διαρκή, δεν έχουν σχέση με υπουργικά καθήκοντα και η Δικαιοσύνη μπορεί να τα ερευνήσει χωρίς κανένα νομικό πρόσχωμα.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι το «διά ταύτα» της προτάσεως ουσιαστικά «δείχνει» ότι η όλη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis θα ξεκινήσει και θα τελειώσει επί της εξέτασης ενός νομικού θέματος και μόνον. Ποια είναι τα νομικά «όρια» του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εάν συμφωνηθεί ότι η δωροληψία, η παθητική δωροδοκία αλλά και η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων δεν καλύπτονται από τις προστατευτικές διατάξεις του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, τότε η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνά της για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους 8 πρώην υπουργούς.

Συνεπώς, από την εντολή που θα έχει λάβει η προκαταρκτική επιτροπή δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο για μια Επιτροπή της Βουλής που θα αρχίσει να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες και να αναζητά ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών.

Τα δεδομένα αυτά, πολιτικά, πάντως, άρχισαν να ξεφτίζουν ήδη τις βαρύγδουπες αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν με στόμφο έλεγε ότι «η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσφέρει «ασπίδα» στον πρώτο υπουργό Υγείας της συγκυβέρνησης Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με τη δικογραφία που τον αφορά και είναι για την καθυστέρηση έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μια δικογραφία που έχει σχηματιστεί μετά από την καταγγελία των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Αρειο Πάγο και η οποία είχε συμπεριληφθεί στις εισαγγελικές έρευνες για τη Novartis.

Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προδίκασε και εξαίρεσε από τυχόν ποινικές ευθύνες τον κ. Κουρουμπλή από τα «αποδυτήρια» υποστηρίζοντας πως «δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών γιατί αυτές ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και ως εκ τούτου η τελική διαμόρφωση τιμών αυτοτελώς και αυτοδυνάμως δεν μπορούσε να γίνει από την ελληνική πλευρά». Και συμπεραίνουν ότι αυτό είναι κάτι που αφορά τα καθήκοντα του υπουργού και συνεπώς έχει επέλθει «η αποσβεστική περίοδος του νόμου περί ευθύνης υπουργών»! Ετσι ο κ. Κουρουμπλής μένει εξ αρχής στο απυρόβλητο οποιασδήποτε έρευνας από την προκαταρκτική επιτροπή.

Από όλα αυτά, πάντως, όπως σχολίαζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε καμία των περιπτώσεων δεν επιβεβαιώνονται αυτά που έλεγε το χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι «εμείς δεν κάνουμε ρεβανσιστική πολιτική. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκάλυψη της αλήθειας. Και θα την ανακαλύψουμε».

Ενδεικτικό, επίσης, είναι το πώς γίνεται η «στοιχειοθέτηση» του πολιτικού σκανδάλου της Novartis στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ολόκληρο το κεφάλαιο με τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» είναι μια συρραφή και αποδοχή μόνο των καταθέσεων που έχουν δώσει στην εισαγγελέα Διαφθοράς οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Χαρακτηριστικά αναφέρουν «ένας μάρτυρας υποστηρίζει…», «σύμφωνα με έναν άλλον μάρτυρα…» ή «σύμφωνα με άλλη μαρτυρία».

Με αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια, που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να διεξαχθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις ανάλογα με τον αριθμό όσων θελήσουν να μιλήσουν από τους εγκαλούμενους, αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς πολιτικούς τόνους. Οι ημερομηνίες που κλείδωσαν για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης είναι η Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και η Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, αμέσως δηλαδή μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Μια συζήτηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού και φυσικά με μυστική ψηφοφορία. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής, με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη χθες ανάφερε πως «εμείς έχουμε πει όλα στο φως, και βεβαίως να γίνει μια Προανακριτική που θα αναζητήσει την ουσία του προβλήματος. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε η κυβέρνηση δυστυχώς δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και αντιδράσεις».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε πως «χαίρομαι γιατί επιτέλους τελείωσε η φάση του παρασκηνίου, της μυθολογίας, των επιλεκτικών διαρροών και περνάμε στη φάση των δημόσιων διαδικασιών, αρχικά στη Βουλή και, εφόσον χρειασθεί, στις αίθουσες των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων. Γιατί τώρα θα αποκαλυφθεί ότι, πράγματι, βρισκόμαστε απέναντι στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μιλάω ακριβολογώντας. Και, σας παρακαλώ, να το κρατήσετε. Αυτό που έχει γίνει, μια επίθεση κατά των προσώπων που συγκροτούν την αντιπολίτευση. Εδώ έχει χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη ως όργανο».

Το ΚΚΕ με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, «όμως σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια αποπροσανατολισμού που θέλει η κυβέρνηση ώστε να δώσουμε άλλοθι στις αντιλαϊκές της πολιτικές».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της ανέφερε: «Ολα στο φως με ανεπηρέαστη όμως τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ναι στην προκαταρκτική για να καλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989». Ευθείες αναφορές για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς έκανε το Ποτάμι ενώ και η ΕΚ δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της προκαταρκτικής επιτροπής.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα