Υπουργείο Εξωτερικών: Οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για τη συμφωνία που θα έκλειναν Ελλάδα και Γαλλία

Είχε «μεριμνήσει να ενημερώσει» την αμερικανική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την σχεδιαζόμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, που περιλαμβάνει και την αγορά γαλλικών πολεμικών πλοίων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.


Έτσι, φαίνεται να ενισχύεται η εντύπωση και οι εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία είχε το «πράσινο φως» και της Ουάσιγκτον.

Το

ελληνο-γαλλικό ντηλ «έκλεισε» λίγο μετά το θεαματικό «άδειασμα» της Γαλλίας από την Αυστραλία, η οποία, προσχωρώντας στη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας στον Ειρηνικό (AUKUS) με στόχο την Κίνα, ακύρωσε την παραγγελία Γαλλικων υποβρυχίων ύψους 54 δισ. ευρώ.

Δύο χρόνια στο «ψυγείο»

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ήταν ένα αντικείμενο, το οποίο είχε «επιμεληθεί» ο Ν. Δένδιας εδώ και δύο χρόνια, αλλά οι τελευταίες πινελιές μπήκαν μόλις λίγο προτού υπογραφεί.

Πράγματι, το ενδεχόμενο σύναψης ελληνο-γαλλικής συμφωνίας είχε αρχίσει να έρχεται στην επικαιρότητα αρκετά πριν την πρώτη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την απόκτηση 18 μαχητικών είχε υπογραφεί, στην άρχη του 2021.

Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν ακόμα ήταν εξαιρετικά «θολή» η προοπτική της αγοράς γαλλικών φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το θέμα μπήκε στο «ψυγείο». Από εκεί εκτιμάται ότι βγήκε λίγο μετά την σύσταση της AUKUS και το σοβαρότατο πλήγμα που δέχτηκε η γαλλική πολεμική βιομηχανία με την ακύρωση της παραγγελίας της Αυστραλίας για 12 συμβατικά γαλλικά υποβρύχια.

Φέρεται, δε, να ξεκαθάρισε όταν στο μέσον του Σεπτεμβρίου βρέθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για την Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών.

Να σημειωθεί πως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι προτάσεις της γαλλικής πλευράς για τα πλοία της ήταν αρκετά «τσουχτερές», μόλις σχετικά πρόσφατα, και ευρισκόμενο σε συνθήκες πίεσης το Παρίσι, έσπευσε να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση με καλύτερες τιμές.

«Αμυντική ομπρέλα»

Με τη συμφωνία αυτή, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Γαλλία αναπτύσσει «αμυντική ομπρέλα» στην χώρα μας.

Ειδικά η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, την οποία περιλαμβάνει η συμφωνία, σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται σε μια συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα με χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προ έτους, αντίστοιχη είχε υπογραφεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιμένει ΝΑΤΟϊκά

Αναφερόμενος, επίσης, στις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνο-γαλλική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την σταδιακή διαμόρφωση εννιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, αν και ο Α. Παπαϊωάννου εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς αυτή την προοπτική, είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και της αυτόνομης δράσης της.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο, όπως και η συμφωνία με την Γαλλία, δεν είναι ασύμβατα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα επιμένει ΝΑΤΟϊκά, σε αντίθεση με άλλα κράτη - μέλη του, συμπλήρωσε, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

«Παρενόχληση» στην Κρήτη

Τέλος, ανέφερε ότι, πρόσφατα, κατά τις συναντήσεις που είχε ο Ν. Δένδιας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, έδειξε σε ομολόγους του χάρτη με τις παρενοχλήσεις τουρκικού πολεμικού πλοίου στο ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, εστιάζοντας την προσοχή τους στα 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Ως γνωστόν, το ερευνητικό σκάφος γαλλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες έρευνες ανατολικά της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της θαλάσσιας περιοχής που έχει ορίσει η συμφωνία για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα