Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις μας για το όνομα
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για την ονομασία, προκειμένου να επιλυθεί η επί δεκαετίες διαμάχη της με την Ελλάδα, δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Όπως αποκάλυψε επισήμως, πρόκειται για τις εξής προτάσεις: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".
Ερωτηθείς
Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος τον οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, δεν είναι παρά αυτός που παρουσίασε ο διεθνής μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στην τελευταία του πρόταση προς τις δύο πλευρές (όπως αυτή έγινε γνωστή από διαρροή σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας), με την αφαίρεση μίας από τις προτεινόμενες πέντε ονομασίες (Nova Makedonija), εφόσον ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την προτίμηση της κυβέρνησής του για γεωγραφικό και όχι χρονικό προσδιορισμό. Από τα υπολειπόμενα τέσσερα πιθανά ονόματα πάντως, το "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" έχει αποκλεισθεί από τον Νίκο Κοτζιά, αν και την προηγούμενη δεκαετίας συζητούνταν εντόνως, ακόμη και από την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, εμφανιζόμενος ως δεκτικός και προετοιμάζοντας από τώρα την κοινή του γνώμη για το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας, ο Ζόραν Ζάεφ οχυρώνεται σε ανελαστική στάση σε κάθε άλλη πιθανή πτυχή της διαπραγμάτευσης, προφανώς με την ελπίδα ότι είναι εφικτή μια συμφωνία "ελάχιστου κόστους” για τη δική του πλευρά.
Όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ το ζήτημα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο υπάρχει "πραγματική ανάγκη" για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα ζητά τους τελευταίους μήνες.
Το αίτημα της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος ως προς τις αναφορές στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα μπορούσε να αποδειχθεί το πιο δύσκολο ζήτημα, αν και υπάρχει περιθώριο ελιγμών, σχολιάζει το Reuters. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ενώ ο Zaev σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Τσίπρα το Μάρτιο.
"Φυσικά, ελπίζουμε να βρούμε λύση (για το Σύνταγμα). Αλλά πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών γιατί οι φίλοι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο".
"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγή (στο Σύνταγμα), είπε ο Zaev, προσθέτοντας, ωστόσο, πως αυτή δεν θα ήταν μεγάλη "επειδή είναι πολύ δύσκολο".
"(Η Ελλάδα) δεν έχει περιοχή που να λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και στο εσωτερικό (της χώρας μας), το πώς το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία έως τους δήμους και άλλους θεσμούς, είναι δικαίωμά μας και δεν έχει επιπτώσεις για κανέναν".
Υπενθυμίζεται ότι χθες πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σχολίασε το ζήτημα των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς "το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων" χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο μάλιστα κάποιος άλλος στο μέλλον θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι.
Όπως είπε, "οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές", εφόσον θα έχει την "υψηλότερη δυνατή εγγύηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών".
Ακόμη τόνισε ότι "τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 1993 εξαιτίας των συναισθημάτων των Ελλήνων φίλων μας. Όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό".
Ως προς το erga omnes, εκφράζει την άποψη ότι "σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά". Ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα και τη γλώσσα ο κ. Ζάεφ αναφέρει ότι "δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity)". Και προσθέτει: "Αυτό σημαίνει όχι για την εθνικότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια (nationality), δηλαδή για την υπηκοότητα (citizenship)" αποσαφηνίζοντας ότι "πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα". Αναφορικά με το θέμα της γλώσσας επισημαίνει ότι είναι ευκολότερο από αυτό του ονόματος και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος.
Στο μεταξύ, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, με αφορμή την επίσκεψη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι΄ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη".
Τέλος, ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της γείτονος θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: "Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της".
Ωστόσο, σε "διορθωτική" ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το πρωθυπουργικό γραφείο της πΓΔΜ (προσπαθώντας προφανώς να απαντήσει σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας) διευκρινίζει ότι τα 4 προτεινόμενα ονόματα αποτελούν εισηγήσεις του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και όχι του Ζόραν Ζάεφ. Στην ίδια ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν είναι δεκτικός στην αλλαγή του συντάγματος της χώρας του, μολονότι έχει κάνει λόγο για αλλαγή ονομασίας.
capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Απεργία: Παραλύει ξανά η Αθήνα - 48ωρο κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς - Δείτε πότε
- Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αυτές τις περιοχές θα «σαρώσει» η κακοκαιρία σε λίγες ώρες
- Δήλωση – ΒΟΜΒΑ Χρήστου Δάντη για Φουρέιρα: «Το Ότι Κατάγεται Από την Αλβανία, το Θεωρώ..»
- Νέα απεργία ΜΜΜ 5-6/3: Πώς θα κινηθούν μετρό, τρένα, λεωφορεία. Διήμερο ταλαιπωρίας
- Απήγαγαν ένα κορίτσι κάτω από τη μύτη του πατέρα του- ΒΙΝΤΕΟ
- Το «ξηλωμένο πουλόβερ» του Κικίλια για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση- ΦΩΤΟ
- «Κρύος ιδρώτας» στο Μαξίμου για το επίδομα ενοικίου και από άλλα στελέχη - Τι ισχυρίζονται
- Ανατριχιαστικό με μωρό που σκότωσαν και πέταξαν στα σκουπίδια, Πετρούπολη: Τι αποκάλυψε η ιατροδικαστής
- Προσχώρησε στη Ν.Δ η Κατερίνα Μάρκου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις μας για το όνομα
- ΝΔ: Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εξαπατά κατ’ εξακολούθηση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
- Τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ΟΠΑΠ όπου παίχτηκε το τυχερό δελτίο Τζόκερ του 1,25 εκατ. ευρώ
- Ο ΟΠΑΠ Μεγάλος Χορηγός του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Snow Volley στα Καλάβρυτα – Μια μοναδική εμπειρία με εντυπωσιακές φάσεις στο χιόνι
- Υπόθεση Novartis: Ο πρέσβης τους κατέστρεψε το αφήγημα
- Προκαταρκτική επιτροπή για Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη ζητάει η ΝΔ
- Βουλιάζει στο βούρκο της διαφθοράς, του εθνομηδενισμού και των ψεμάτων
- Πρακτορείο ΟΠΑΠ για… Όσκαρ με χολυγουντιανή «λάμψη»
- Αποκαλύφθηκαν οι «τοποτηρητές» και οι «κομισάριοι» που... θέλουν το κεφάλι του Στουρνάρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Aμεση εξέταση του αιτήματος του Κ.Γιαγτζόγλου για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού ζητά ο δικηγόρος του
- Επιστολή της ΑΕΚ στον Βασιλειάδη για αναβολή του πρωταθλήματος
- Μανταλένα Παπαδοπούλου: Σε «γραμμή» Ερντογάν ο Κυρανάκης της ΝΔ
- Πέταξαν μπογιές και καπνογόνα στην τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο
- Πρόγνωση ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις την Τετάρτη 28/2
- Προσχώρησε στη Ν.Δ η Κατερίνα Μάρκου
- Πρόγνωση ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις
- Η Σπάρτη θα τιμήσει τη μνήμη των Λακώνων Αγίων
- Επιστολή - βόμβα της ΑΕΚ στον υφυπουργό Αθλητισμού για το πρωτάθλημα
- Bild: “Μυστικά tips στην Ελλάδα-Μαγευτικοί κόλποι, πεζοπορικές διαδρομές κι ο καλύτερος μουσακάς”