Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή προκήρυξη εκλογών

Σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό κατά πόσον υπάρχει κλίμα για επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση ώστε τα δύο τρίτα της βουλής της ΠΓΔΜ να εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Συμπλήρωσε δε ότι η σημερινή ημέρα είναι χρόνος αφομοίωσης του αποτελέσματος, ανάλυσης και σχεδιασμού.

Οι επαφές των πολιτικών δυνάμεων θα αρχίσουν αύριο Τρίτη, πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,

συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα για συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

"Φυσικά και υπάρχουν δυνατότητες για εκλογές. Ο νόμος και το σύνταγμα δείχνουν τον δρόμο για το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε σε συμφωνία. Οι διαδικασίες δεν μπορούν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τα πράγματα πρέπει να κινηθούν προς τα εμπρός", ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το συντομόετρο δυνατόν, πιθανόν στα τέλη Νοεμβρίου, όπως είχε αναφέρει από την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη, όπως οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκροτημένη υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών από βουλευτές του συντηρητικού VMRO-DPMNE, αξιωματικής αντιπολίτευση στη χώρα.

Η κεντροαριστερή "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα (DUI, BESA, AA, DPA), ελέγχουν 69 εκ των 120 βουλευτών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 11 από τους 51 βουλευτές του VMRO-DPMNE για να συμπληρωθεί ο "μαγικός" αριθμός 80, δηλαδή τα δύο τρίτα που απαιτούνται για αναθέωρηση του συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι το δημοψήφισμα απέτυχε

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του πριν από λίγο, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

"H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα" πρόσθεσε.

"Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται" ανέφερε ακόμη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το "αποτυχημένο δημοψήφισμα".

Κλείνει τα μάτια στην αποχή και… επιμένει ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ. Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».

Οι πολίτες της πΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί του να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.

«Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες», αποφάνθηκε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έκρινε πως μετά την έκβαση της ψηφοφορίας η κυβέρνηση έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει, ο Ζάεφ αντέτεινε «δεν σκοπεύω να παραιτηθώ (...) το καθήκον μου είναι να παραμείνω».

Για τον Ζάεφ, οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα έκαναν «μια σοβαρή συνεισφορά», έβαλαν «έναν λίθο στα θεμέλια του μέλλοντος» της χώρας. «Πάνω από 650.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα (...). Πάνω από το 90% εξ αυτών υποστήριξε (την αλλαγή της ονομασίας)», πιστεύει ότι η χώρα «πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνει μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της πΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του. Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν άρκεσε ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της όταν η κυβέρνηση τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ζάεφ δεν έκανε καμιά αναφορά στη συμμετοχή στις δηλώσεις του, επέμεινε ωστόσο στο ότι η ψήφος αυτών που τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν εγκριθεί.

«Είμαι αποφασισμένος» η πΓΔΜ να «ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO», επέμεινε ο Ζάεφ. Επανήλθε αργότερα το βράδυ δηλώνοντας ότι είναι «η ώρα να υποστηρίξουμε» την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας διατείνονταν ότι η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος αποτελούσε εθνική ταπείνωση.

Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της πΓΔΜ και οι σύμμαχοί του, τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας (20 ως 25% των 2,1 εκατ. κατοίκων της κατά πλειοψηφία σλαβικής χώρας) δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να πείσουν περίπου δέκα βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» του ομολόγου του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να «συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή» της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε «όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία», ενώ ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της πΓΔΜ να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» στην πΓΔΜ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας (σ.σ.: sic) και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει μια «ιστορική ευκαιρία»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε

Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν μια "ιστορική ευκαιρία"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες Κυριακή στην ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι αποτελεί "μια ιστορική ευκαιρία" για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
"Είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο η χώρα" στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
"Πλέον εναπόκειται σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να δράσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους ευθυνών και πέρα από κομματικές γραμμές", προσθέτουν στην ανακοίνωση.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσφέρει την πλήρη στήριξή της (...) στη χώρα, τους θεσμούς της και όλους τους πολίτες της", καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν πρότεινε τον Απρίλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, παρά τις έντονες επιφυλάξεις κάποιων χωρών. Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία από το 2014 και με το Μαυροβούνιο από το 2012.

Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία, διαμηνύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την πΓΔΜ και τους πολίτες της, η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπεργκ-Τουσκ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο.

Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Πηγή: Capital.gr - ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλέξης τσίπρας, βουλη, ΠΓΔΜ, mia, εκλογες, συνταγμα, μαΐου, ελλαδα, vmro-dpmne, dui, dpa, σημαίνει, δημοψηφισμα 2015, ψηφοφορία, συμμετοχή, φως, nato, τσιπρας, νατο, ηπα, sic, σθεναρά, twitter, βρυξέλλες, σκοπια, αθηνα, capital, κινηση στους δρομους, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, αλβανια, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, οψη, πλαισιο, σημερινη, τυχη, φως, ωρα, capital, capital.gr, εβδομαδες, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκβαση, ευημερια, ζωη, ζωης, ιδιο, η φωνη, θετικο, ιβανοφ, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, μαυροβουνιο, μαΐου, μακεδονια, ματια, μηκος, μηκος κυματος, νατο, πορτα, σερβια, συζητηση, σθεναρά, συμμετοχή, τριτη, φωνη, χρονος, ψηφοφορία, ασφαλεια, εφαρμογη, ενωση, ηγετες, χωρα, κυριακη, mia, nato, σημαίνει, vmro, vmro-dpmne, χερια
Τυχαία Θέματα