GEORGE SOROS - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2004»

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ...

« ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ μπορούν να ανοίξουν σε έξι μήνες» λέει ο κ. Τζορτζ Σόρος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Σόρος πιστεύει ότι παρά τα προβλήματα η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια ιστορική υπέρβαση, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται την κρίση. Ο Τζορτζ Σόρος έχει επενδύσει
δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στη δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και να προωθήσει φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως η προστασία των παιδιών, η αντιμετώπιση του εθισμού στα ναρκωτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και τάχθηκε κατά του Τζορτζ Μπους. Ο κ. Τζορτζ Σόρος έφθασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή το βράδυ συνοδευόμενος από τον επιστήθιο φίλο του, στενό συνεργάτη και διεθνή επενδυτή κ. Στ. Ζαββό, φεύγοντας νωρίτερα από το συνέδριο του Ιnternational Crisis Group το οποίο διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Από το αεροδρόμιο μετέβη σε κλειστό δείπνο που διοργάνωσε ο κ. Ζαββός. Στο δείπνο συμμετείχαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος. Επίσης συμμετείχαν επιλεγμένοι πρέσβεις, με προεξέχοντες τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βραζιλίας. Την επομένη, λίγο μετά τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σόρος συνάντησε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και συζήτησε για τους τρόπους εξόδου από την κρίση, τους οποίους αναλύει και στην παρούσα συνέντευξη.

- Στην Ελλάδα η ύφεση βάθυνε σε επικίνδυνο βαθμό, οι επενδύσεις μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε υπερβολικά. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι αναπόφευκτη. Συμφωνείτε;
«Κάποιο είδος ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους με τη συναίνεση των δανειστών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να πυροδοτήσει εκ νέου την ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

- Ποια είναι η καλύτερη λύση;
«Η πιο λογική προσέγγιση θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού (reprofiling) του χρέους, αποφεύγοντας το “κούρεμα” και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%, ενώ την ίδια στιγμή θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια, και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%. Αυτό θα ήταν ευεργετικό για τον ελληνικό λαό, την ελληνική οικονομία και θα απέτρεπε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης των δανειστριών τραπεζών. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα».

- Αν υποθέ
Keywords
Τυχαία Θέματα