ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΤΩΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Ανοιχτό πεδίο για δοκιμές νέων φαρμάκων βρήκαν την τελευταία πενταετία στην Ινδία μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη περιοριστικών ρυθμιστικών διατάξεων και παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων, φτωχών ανθρώπων. Ακόμη και σε νοσοκομείο για τους επιζήσαντες από την έκρηξη στο Μποπάλ «χτύπησαν».Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», με στόχο το χαμηλότερο κόστος των ερευνών τους μεγάλες
φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίστηκαν -μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τις δοκιμές φαρμάκων το 2005- στην Ινδία, σε σημείο ώστε σήμερα 150 χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 1.600 κλινικές δοκιμές.
Ανεπίσημα (φυσικά) στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2007 και 2010 τουλάχιστον 1.730 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε τέτοια πειράματα. Πολλά από τα άτομα αυτά θα είχαν ενδεχομένως ούτως ή άλλως υποκύψει, όντας ασθενείς, αλλά πρόκειται, όπως καταγγέλλει η εφημερίδα, για ένα πεδίο που δεν μπορεί να διερευνηθεί στην πραγματική του έκταση. Το σίγουρο είναι πως φτωχοί άνθρωποι, επιστρατευμένοι συνήθως από τις παραγκουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων ή από απομονωμένες κοινότητες, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα», χωρίς πολλές φορές να κατανοούν πλήρως γιατί είχαν «στρατολογηθεί».
Διαβάστε περισσότερα »


Keywords
Τυχαία Θέματα