Γιατι μειωνονται οι μισθοι στη δυση

Είναι αλήθεια ότι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γερμανία και στις χώρες της Δύσης εν γένει ο ρυθμός συσσώρευσης του πλούτου στις επιχειρήσεις ήταν υψηλότερος από τον ρυθμό συσσώρευσής του στα νοικοκυριά.

Παρά ταύτα, η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ήταν εμφανής. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, και δη μετά την πρόσφατη παγκόσμια κρίση και ύφεση του 2008, η έννοια της «ευημερούσας
Δύσης» μοιάζει να χάνει το περιεχόμενό της. Και στον πυρήνα της αλλαγής αυτής βρίσκονται, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Τέσσερις ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του BBC διαπιστώνουν ότι, ενώ σε γενικές γραμμές μεταπολεμικά οι μισθοί αυξάνονταν με τον διόλου ευκαταφρόνητο ρυθμό 2% ετησίως, «από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και εντεύθεν οι μισθοί υποχώρησαν αισθητά στις πιο πλούσιες χώρες, ενώ στις φτωχές χώρες είτε πάγωσαν είτε σημείωσαν μικρότερη πτώση». Και οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό είναι διαρθρωτικοί, όπως παρατηρεί ο Τζον Βαν Ρίινεν, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων του London School of Economics.
Keywords
Τυχαία Θέματα