Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ

Εβδομήντα υπηρεσίες, οργανισμοί, φορείς και σύλλογοι εμπλέκονταν σε ζητήματα προστασίας, ανάδειξης και παρεμβάσεων στον Θερμαϊκό κόλπο, με ευθύνες σε επιμέρους θέματα, αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας φορέας για να συντονίζει τις ενέργειες.Σήμερα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι εμπλεκόμενοι φορείς με τις συγχωνεύσεις περιορίζονται στους 37, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί ακόμη ο φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου, που εξαγγέλθηκε πριν από δέκα χρόνια!
Ο Θερμαϊκός κόλπος, όπως έδειξε μεγάλος αριθμός μελετών, πλήττεται από τη ρύπανση, βασικές πηγές της οποίας είναι τα ποτάμια Λουδίας, Αξιός,
Αλιάκμονας, Ανθεμούντας, το λιμάνι, η παλιά δεξαμενή των βυρσοδεψείων, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων στη Σίνδο και τα τοπικά ρέματα. Παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις ρύπανσης ξεκίνησαν από το 1971 και ότι από το 1975 μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έγιναν περισσότερες από 500 έρευνες, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Η δυσκολία στη λήψη μέτρων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ανυπαρξία ενός φορέα διαχείρισης και στο γεγονός ότι την αρμοδιότητα έχει ένας μεγάλος αριθμός φορέων που δεν μπορούν να συντονιστούν.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα