Ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή ο νέος εκλογικός νόμος

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εκλογικό σχέδιο νόμου με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Καταψηφίστηκε από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών» ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια (19 και 20 Ιουλίου).

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου,
το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να ψηφίσει ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητος βουλευτής Στ.Παναγούλης, αφού, όπως δήλωσε, «δεν θέλω να με πιάσετε κορόιδο». Ο ίδιος έκανε λόγο για «ερμαφρόδιτο νόμο που δεν έχει καμία σχέση με την απλή αναλογική», ενώ διερωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση κοπίασε τόσο για να φέρει αυτό τον νόμο και να τον βαφτίσει απλή αναλογική;».

«Θα μπορούσε να καταθέσει την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2012 για την απλή αναλογική. Πότε έλεγε ψέματα; Τότε ή τώρα;», συνέχισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία: «Καταθέσατε το νομοσχέδιο αυτό γιατί έχετε συμβιβαστεί με την ήττα σας όποτε γίνουν εκλογές». «Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Με τον συνεταίρο σας των κόκκινων γραμμών θα έχετε πλειοψηφία», εκτίμησε, ενώ χαρακτήρισε «ατόπημα» την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή ότι «έως τις 20 Ιουλίου υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις βουλευτές που σας λείπουν». «Σας θυμίζω ότι η 15η Ιουλίου του 1965 έπεφτε Πέμπτη ενώ τώρα πέφτει Παρασκευή», του είπε υπαινικτικά παραπέμποντας στην Αποστασία.

Έτσι, ο κ. Παναγούλης καταψήφισε επί της αρχής ενώ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την διάταξη για την ψήφο στα 17,«παρών» για την κατάργηση του μπόνους εδρών και θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του 3%. «Φέρτε την γνήσια απλή αναλογική και θα τα ψηφίσω όλα», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι υπαινιγμοί του περί Αποστασίας, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Κουρουμπλή. «Αποστασίες επεδίωκα; Με αδικείς αδελφέ μου…», είπε στον ανεξάρτητο βουλευτή, προσθέτοντας: «Εννοώ τα κόμματα τα προοδευτικά τα οποία πρέπει να το ξανασκεφτούν». «Δεν έχετε ανάγκη την δική μου ψήφο», του απάντησε ο κ. Παναγούλης. «Την έχουμε…», του αντέτεινε ο κ. Κουρουμπλής δίχως ωστόσο να μεταπείσει τον πρώην κυβερνητικό βουλευτή.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται προς την πτέρυγα του ΠαΣοΚ για να επανεξετάσει την θέση του έναντι του εκλογικού νόμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Αθανασίου «η κυβέρνηση προσφέρει στο ΠαΣοΚ ένα σωσίβιο. Γιατί αρνείται να το πάρει;». Ωστόσο, το ΠαΣοΚ δεν προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση αντιτείνοντας ότι «η συναίνεση προϋποθέτει κανόνες παιχνιδιού και έναν διάλογο», ο οποίος δεν υπήρξε.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «δεν έχω καταλάβει ενώ είναι ουδέτερος ο χρόνος οι εκλογές όπως λέει η κυβέρνηση είναι ακόμα μακριά, γιατί επέλεξε να συμπεριλάβει τις απόψεις μετά από ένα διάλογο με άνετο χρόνο για μια κοινή βάση της πορείας της Δημοκρατίας». «Αυτό λέγεται πολιτική δευτέρου κόμματος», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε αναλογική εκπροσώπηση των 270-275 εδρών και από εκεί ένα μικρό μπόνους για ποσοστά από 40%-42% και πάνω. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 3%, πρότεινε εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού που οι ομογενείς θα εκλέγουν συνολικά 6 βουλευτές μέσω επιστολικής ψήφου, ενώ πρότεινε κατάτμηση των περιφερειών, όπως είχε προτείνει ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών το 2003, που όμως είχε ανατραπεί.

Τον κίνδυνο της ακυβερνησίας έθεσε για άλλη μια φορά εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Βορίδης, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Ισπανίας. Τόνισε δε ότι με τον εκλογικό νόμο «ο δικομματισμός αντικαθίσταται από τον διπολισμό που έχει πολύ περισσότερες αναταράξεις». «Δυστυχώς η κυβέρνηση χάνει μια σημαντική ευκαιρία να υπάρξουν συγκλίσεις», τόνισε ο κ. Βορίδης, καταλογίζοντάς της ότι «επέλεξε να δημιουργήσει συγκρούσεις και αντιφάσεις».

«Με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν συγκλίσεις στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. «Εδώ που θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνίες, χάνετε την ευκαιρία όπως και στο θέμα της κατάτμησης των περιφερειών και επιλέγετε πολιτικές που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν παρά μόνο επειδή βλέπετε ότι αποχωρείτε και καταστρώνετε το σχέδιο διατήρησής σας στην εξουσία ή μερίσματός σας στην εξουσία, εμποδίζοντας τη ΝΔ να ασκήσει τα κυβερνητικά της καθήκοντα απρόσκοπτα αύριο», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Λάμπρος Σταυρόπουλοςin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα