Στοιχεία για χειραγώγηση μετοχών με δάνεια σε offshore βγενόπουλου κατέθεσε στην εισαγγελία διαφθοράς ο βαξεβάνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και τα οποία αποτελούν εκθέσεις της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, , φαίνεται πως η Λαϊκή Τράπεζα επί Βγενόπουλου έδινε δάνεια σε επιχειρήσεις στις οποίες ήταν μέτοχος ο Βγενόπουλος -όπως η IRF- και στη συνέχεια με αυτά τα δάνεια χειραγωγούσαν τις μετοχές του Ομίλου MIG και πάλι
συμφερόντων Βγενόπουλου.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω λοιπόν, ο Κώστας Βαξεβάνης ζητά να ερευνηθεί ποιες εταιρείες πουλούσαν μετοχές της MIG, αμέσως μετά την επιχείρηση χειραγώγησης και αν είχαν σχέση με το Βγενόπουλο. Δηλαδή, ζητά να ερευνηθεί αν η Τράπεζα συμφερόντων Βγενόπουλου, που έδινε δάνεια σε επιχειρήσεις Βγενόπουλου για να χειραγωγηθεί η μετοχή σε άλλες επιχειρήσεις συμφερόντων Βγενόπουλου, είχε ως αποτέλεσμα να πωλούνται μαζικά μετοχές της MIG από κατόχους που σχετίζονταν με το Βγενόπουλο.
Επίσης, θέτει το ερώτημα για το αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία παρότι είχε διακρίνει το τι συνέβαινε συστηματικά, αντί να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα για να ερευνηθεί η πιθανή δράση εγκληματικής ομάδας, έβαζε γελοία πρόστιμα αντιμετωπίζοντας τη μεθόδευση ως μεμονωμένο περιστατικό.
Ολόκληρο το έγγραφο προς την Εισαγγελία Διαφθοράς:
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής έρευνας για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, προέκυψαν σοβαρά στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με έρευνα που διεξάγεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τα οποία θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε υπόψην σας
Α. Σχέση δανειοδοτούμενων εταιρειών (συμφερόντων Βγενόπουλου),οι οποίες δανειοδοτήθηκαν από Τράπεζες (συμφερόντων Βγενόπουλου) για χειραγώγηση μετοχών της MIG (συμφερόντων Βγενόπουλου)
Κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προέκυψε πως εταιρείες όπως η I.R.F, των οποίων μέτοχος ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αλλά και πολλοί ακόμη δανειοδοτηθέντες επιχειρηματίες από τις Τράπεζες στων οποίων τη Διοίκηση ανήκε ο Βγενόπουλος, χρησιμοποιήθηκε για τη χειραγώγηση μετοχών του Ομίλου MIG. Η I.R.F, εμφανίζεται μάλιστα να παίρνει δάνεια τα οποία χρησιμοποιεί γι αυτό το σκοπό, δηλαδή για τη χειραγώγηση των μετοχών της MIG. Τη χορήγηση αυτών των δανείων εγκρίνουν άτομα όπως ο Κυριάκος Μάγειρας, ο οποίος συμμετέχει κατά καιρούς και στη MIG και στην I.R.F, αλλά και στην Τράπεζα χορηγό του δανείου. Η χειραγώγηση των μετοχών γίνεται με ενδιάμεσο την Επενδυτική Τράπεζα, στης οποίας τη Διοίκηση συμμετέχει ο Βγενόπουλος. Μέτοχοι της I.R.F, της MIG αλλά και στελέχη των Τραπεζών (όλα συμφερόντων Βγενόπουλου) αλληλοπλέκονται.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία φαίνεται να έχουν εντοπιστεί κατ' επανάληψη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν προωθήθηκαν στην Εισαγγελία για να ερευνηθεί η πιθανή δράση μιας ομάδας συγκεκριμένων ατόμων η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί Τράπεζες και Εταιρείες για αθέμιτο κέρδος, αλλά αντιμετωπίστηκαν ως μεμονωμένες περιπτώσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν μάλιστα προκλητικά πρόστιμα της τάξης των 30.000 ευρώ. Σε μία περίπτωση, ακόμη και όταν φαίνεται πως τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί, δεν παραδίδονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την ελεγχόμενη Επενδυτική Τράπεζα, με το επιχείρημα της καταστροφής του σκληρού δίσκου, η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν απευθύνεται στην Εισαγγελία. Για κάποιο λόγο, διαδικασίες που εμφανίζουν σαφείες ενδείξεις για εγκληματικές πράξεις, αντιμετωπίζονται ως μια «εσωτερική» υπόθεση της Κεφαλαιαγοράς.
Ως σήμερα, στάθηκε αδύνατο για τη δημοσιογραφική έρευνα, να οδηγηθεί σε σαφή συμπεράσματα, για το ποιές εταιρείες, εμφανίζονται να πουλούν μετοχές της MIG μετά την άνοδο της μετοχής μέσω χειραγώγησης και αν αυτές ανήκουν στον Ανδρέα Βγενόπουλο και στους συνεταίρους του. Η Εισαγγελική ωστόσο έρευνα μπορεί εύκολα να εντοπίσει και τις εταιρείες και τους μετόχους τους.
Β. Σχέση του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα
Στις εκθέσεις που συντάσσονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εμφανίζεται αναλυτικά ποιοί είναι οι μέτοχοι της εταιρείας I.R.F, η οποία έχει δανειοδοτηθεί από τη Λαϊκή-Marfin και την Επενδυτική Τράπεζα, με 270 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους μετόχους εντοπίζεται ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, ο οποίος έχει πάρει δάνεια από τις ίδιες Τράπεζες της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσφατα, οι Κυπριακές Αρχές, όπως έχει δημοσιευτεί, άσκησαν δίωξη εναντίον του Μιχάλη Ζολώτα, για χρηματισμό του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, αλλά και εναντίον του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου και συνεργατών του. Υποστηρίζουν πως έχουν αδιάσειστα στοιχεία , που αποδεικνύουν πως ο Ζολώτας λειτουργούσε για λογαριασμό του Βγενόπουλου, ως αχυράνθρωπός του.
Παρά τη δίωξη, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υποστηρίζει πως δεν γνώριζε τον Ζολώτα, τον οποίο οι διοικούμενες από αυτόν Τράπεζές του δανειοδότησαν με εκατοντάδες εκατομμύρια. Από τα πορίσματα ελέγχου όμως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συντάχθηκαν για άλλο λόγο, προκύπτει πως Ζολώτας και Βγενόπουλος, συμμετείχαν στις ίδιες εξωχώριες εταιρείες και διατηρούσαν σχέση, ανώ ο Βγενόπουλος φαίνεται πως εκπροσωπεί άλλες εταιρείες του Ζολώτα στις Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων της MIG. Συνεπώς υπάρχει σχέση μεταξύ τους και πρέπει να ερευνηθεί η χορήγηση δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Ζολώτα και υπό το πρίσμα αυτής της σχέσης.
Γ. Δάνεια μαμούθ με εικονικές εγγυήσεις
Είναι εμφανής η σχέση κατά την οποία Τράπεζες υπό την Διοίκηση του Βγενόπουλου δανειοδοτούν εταιρείες που κατέχουν άτομα τα οποία είναι συνέταιροι του Βγενόπουλου σε διάφορες εταιρείες, με τον ίδιο να είναι μέλος των Επιτροπών Δανείων. Προκύπτει ωστόσο πως σε πολλές περιπτώσεις, οι εγγυήσεις που παρέχονται για τα δάνεια αυτά είναι εικονικές ή τεχνητώς δημιουργημένες. Παράδειγμα είναι η εταιρεία ARIES, η οποία μετονομάστηκε σε NEWLEAD, η οποία είναι συμφερόντων Μιχάλη Ζολώτα.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία ARIES, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, πήρε ενημέρωση εξόδου από το Χρηματιστήριο, εφού η μετοχή έπεσε κάτω από ένα δολάριο. Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Ζολώτας, ανακοινώνει πως αγοράζει την εταιρεία, συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα, δίνει δάνειο 145 εκατομμυρίων ευρώ στην ARIES η οποία μετονομάζεται σε NEWLEAD. Στη συνέχεια η νέα εταιρεία της οποίας η υπεραξία δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση, χρησιμοποιείται ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της FOCUS, άλλης εταιρείας του Ζολώτα, ο οποίος είχε μπει ως εγγύηση σε δάνεια. Δηλαδή η Τράπεζα δανειοδοτεί την εταιρεία, δημιουργεί εικονική αξία,για να απελευθερώσει τις μόνες ασφαλείς εγγυήσεις που είναι οι λογαριασμοί.
Η εταιρεία NEWLEAD, εκδιώχθηκε τελικώς από το Αμερικανικό Χρηματιστήριο και ελέγχεται για απάτη.
http://www.koutipandoras.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα