Τα πρακτικα του διαζυγιου: τα κενα στην εξοδο της βρετανιας απο την εε

Οι Συνθήκες της ΕΕ περιγράφουν μόνο σε γενικές γραμμές το πλαίσιο για αποχώρηση μίας χώρας από την Ένωση και η Βρετανία γίνεται, μετά από μία δύσκολη σχέση 43 χρόνων, η πρώτη που τραβά αυτόν τον δρόμο. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και για τις δύο πλευρές του διαζυγίου, που θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμη και να υπερβεί και τα δύο χρόνια.

Η ταχύτητα είναι κεντρικό ζήτημα, καθώς η ΕΕ εμφανίζεται να προτιμά ένα «γρήγορο τέλος» ώστε να εμποδιστεί η παγίωση μιας ασταθούς κατάστασης. Ήδη ωστόσο φαίνεται να διαμορφώνεται ένα μπρα ντε φερ όσον αφορά το σημείο αυτό με το Λονδίνο, καθώς ο Βρετανός
πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι τη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να την ξεκινήσει ο διάδοχός του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο, καθώς ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ προβλέπεται στις συνθήκες: πρόκειται για τη «ρήτρα της αποχώρησης», το Άρθρο 50 στη συνθήκη της Λισσαβόνας (2009). Καθορίζει το γενικό κάδρο εκούσιας και μονομερούς αποχώρησης, η οποία αναγνωρίζεται ως δικαίωμα κάθε μέλους για το οποίο δεν χρειάζεται καμία αιτιολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα