'' δε διεκδικησαμε ρολο στην εγγυς ανατολη ''...

08:04 6/2/2013 - Πηγή: Fimotro
«Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, αλλά για μια διαμάχη μεταξύ ενός δικτατορικού καθεστώτος και του λαού», υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο Αχμέτ Νταβούτγλου και διευκρινίζει: ...

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόβλημα μεταξύ του λαού και των υπολειμμάτων του ψυχρού πολέμου, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται με την μορφή ολοκληρωτικών δικτατορικών καθεστώτων. Πολλοί
Αλεβίτες, Χριστιανοί και Δρούσοι δραστηριοποιούνται στην συριακή αντιπολίτευση και αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς. Υπό την έννοια αυτή δεν είμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο μεταξύ θρησκευτικών ομάδων. Ωστόσο το καθεστώς του Άσαντ θέλει να τον μετατρέψει σε τέτοιον. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να κρατήσει πολλές ομάδες με το μέρος του. Μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή θρησκευτικές εντάσεις που είναι επιζήμιες, όμως η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως θρησκευτική σύγκρουση και δεν είναι κάτι τέτοιο», λέει ο τούρκος υπουργός.

Ο διάλογος με τον Άσαντ εγκυμονεί κινδύνους

Ο Αχμέτ Νταβούτγλου αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις την ιδέα ενός διαλόγου μεταξύ αντιπολίτευσης και καθεστώτος στη Συρία. Το επανέλαβε πολλές φορές κατά την πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο τούρκος υπουργός διακρίνει κινδύνους σε ένα τέτοιο εγχείρημα, επικαλούμενος κατ' αρχήν το γεγονός ότι ο Άσαντ χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» την συριακή αντιπολίτευση. «Εάν δεν αναγνωρίσει την Εθνική Συμμαχία ή τη συριακή αντιπολίτευση τι διάλογος μπορεί να προκύψει; Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εφόσον ο Άσαντ χαρακτηρίζει τρομοκράτες αυτούς τους ανθρώπους. Εάν τελικά όμως διεξαχθεί ο διάλογος θα πρέπει να προσεχθεί ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτός προσδίδει νομιμότητα στο καθεστώς του Άσαντ. Διότι έτσι θα προκύψει μια παραπλανητική εικόνα των πραγμάτων…», υπογραμμίζει ο τούρκος πολιτικός παραπέμποντας στα 60 χιλιάδες θύματα του εμφυλίου. «Δεν είμαστε κατά του διαλόγου αλλά το περιεχόμενο του θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς», λέει χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στηρίζουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Εγγύς Ανατολή

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στην Εγγύς Ανατολή, ο τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι «η χώρα του δεν διεκδίκησε ποτέ κάποιο ρόλο στην περιοχή». Η Τουρκία θεωρείται διεθνώς ως επιτυχημένο παράδειγμα και αυτή η εξέλιξη οφείλεται, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τρεις λόγους: Στη δημοκρατία, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενεργό εξωτερική πολιτική. «Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν αλλάζουν ούτε οι νοοτροπίες ούτε η πολιτική ούτε η οικονομία. Για τον λόγο αυτόν στηρίζουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Εγγύς Ανατολή. Στηρίζουμε τις εκλεγμένες κυβερνήσεις στην περιοχή, χωρίς να παίρνουμε το μέρος κανενός. Όποιος έλθει στην εξουσία με εκλογές εμείς τον αντιμετωπίζουμε ως εταίρο, τον οποίο στηρίζουμε».

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται σε δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η Άγκυρα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Τέλος, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη δολοφονία των τούρκων ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημιώσεις και να επιτρέψει στην Άγκυρα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Keywords
Τυχαία Θέματα