'' το προγραμμα δεν αλλαζει ''...

11:10 14/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Η ελλιπής εφαρμογή του μνημονίου και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ευθύνεται για την ύφεση, λέει ο Όλι Ρεν στο Ecofin, κλείνοντας την πόρτα για αλλαγές στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα...
Η Κομισιόν διά του επιτρόπου τοποθετείται επισήμως για το θρυλούμενο λάθος του ΔΝΤ, αμφισβητεί τη συζήτηση περί πολλαπλασιαστών και ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και το ταμείο δεν ζητάει την χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων.
Ο επίτροπος μίλησε ενώπιον των 27 υπουργών,
με αφορμή το κείμενο των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν. Σύμφωνα με το έγγραφο της ομιλίας του που διοχέτευσε στον τύπο η Κομισιόν ο επίτροπος χαρακτηρίζει την όλη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για το θέμα «μη παραγωγική».
Συγκεκριμένα: «Σε σχέση με τα παραπάνω θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια γύρω από μία συζήτηση που δε βοηθά και που ενδέχεται να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που χτίσαμε με τόσο πόνο τα τελευταία χρόνια σε πολλές ολονύκτιες συναντήσεις. Αναφέρομαι στη συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και συγκεκριμένα στην οριακή επίπτωση της αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη».
«Η συζήτηση δεν μας έκανε σοφότερους. Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι, όταν τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα σε μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια χαμηλά. Πάνω σε αυτό υπήρχε ήδη συμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων».
«Πέρα από αυτό οι πρόσφατες μελέτες έχουν γίνει σε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, δεν είναι και τόσο στέρεες και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι άλλοι παράγοντες είχαν επίπτωση στην ανάπτυξη σε σχέση με το ό,τι αναμενόταν από τις προβλέψεις του 2010 και 2011».
«Ένας λόγος να αμφισβητούμε αυτές τις μελέτες είναι ότι τέτοια λάθη πρόβλεψης της ανάπτυξης μπορούν να παρουσιαστούν είτε λόγω τις επίπτωσης των δημοσιονομικών αλλαγών (των πολλαπλασιαστών), η οποία είχε υπολογιστεί με λάθος, ή γιατί το μέγεθος της δημοσιονομικής αλλαγής που επιτεύχθη ήταν διαφορετική από την πρόβλεψη, ή μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο. Κατά τη γνώμη μας η ανάλυση δεν είναι στέρεη αρκετά για να το διακρίνει σαφώς».
Ο επίτροπος αναφέρει δύο επιπλέον λόγους για το ότι πέσαν έξω οι προβλέψεις του ΔΝΤ. Ο πρώτος είναι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους και ο δεύτερος ότι το 2009 και το 2010 πολλές από τις κυβερνήσεις εφάρμοζαν ακόμα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και όχι δημοσιονομικής προσαρμογής, οπότε ως ύφεση καταγράφηκε και η απόσυρση των προσωρινών μέτρων τόνωσης.
Σε σχέση με την Ελλάδα ο επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι το 2009 το έλλειμμα έφτασε στο 15,6% και οι αγορές δεν είχαν πια την πρόθεση να την δανείζουν. Το δε πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το 2010 δεν εφαρμόστηκε σωστά, εν μέσω προβλημάτων και συνεχιζόμενης αβεβαιότητας με τεράστια αρνητικά αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη προς την οικονομία. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι το πρόγραμμα μπήκε στην σωστή τροχιά.
«Εναπόκειται τώρα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται», καταλήγει ο επίτροπος Ρεν.
Ο Όλι Ρεν σχολιάζει μάλιστα, πως ακόμα και στο περίφημο έγγραφο του ΔΝΤ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και οι συνεργάτες του παραδέχονται τους παραπάνω παράγοντες και δεν ζητούν αναστροφή της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Keywords
Τυχαία Θέματα