167 σεισμοι στο οχαιο σε μη σεισμογενη περιοχη...

21:24 11/9/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΑΙΤΙΑ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΩΓΜΑΤΩΣΗΣ...
Την ανησυχία ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (ή fracking) ...
συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την αύξηση των σεισμικών δονήσεων ενισχύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές κατέγραψαν, σε διάστημα ενός χρόνου, δεκάδες σεισμούς σε μια περιοχή του Οχάιο, όπου πριν από την έναρξη των εξορύξεων δεν είχε αναφερθεί ποτέ σεισμός.
Σύμφωνα
με τη δημοσίευση του Γουον-Γιανγκ Κιμ από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στην Επιθεώρηση Γεωφυσικών Ερευνών, στα τέλη του 2010, λύματα που προέκυψαν από γεωτρήσεις ρωγμάτωσης, στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο, άρχισαν να διοχετεύονται σε βαθύ φρεάτιο για αποθήκευση. Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
Από τις αρχές του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 καταγράφονταν κατά μέσο όρο 12 σεισμοί το μήνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γίνονταν αρχικά αισθητοί. Σταδιακά όμως, οι δονήσεις γίνονταν όλο και ισχυρότερες φθάνοντας, στα τέλη του 2011, τους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η συγκεκριμένη δόνηση μάλιστα σημειώθηκε μία ημέρα μετά το σφράγισμα του φρεατίου από την υπηρεσία φυσικών πόρων της πολιτείας, η οποία θορυβήθηκε από την αύξηση των σεισμών. Μόλις το φρεάτιο έπαψε να χρησιμοποιείται, η σεισμική δραστηριότητα εξασθένησε. Σημειώνεται ότι τα λύματα διοχετεύονται στα φρεάτια με ακόμη μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι το «κοκτέιλ» νερού, άμμου και χημικών που απαιτείται για την ίδια την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο προκλήθηκαν από τη διοχέτευση υγρών σε βαθύ φρεάτιο λόγω της ισχυρής πίεσης σε υπάρχοντα ρήγματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, κοντά στο φρεάτιο», αναφέρει ο Κιμ.
Υπενθυμίζεται ότι άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία επίσης εκπονήθηκε από ερευνητές του Κολούμπια, συνδέει άμεσα την πρακτική της διοχέτευσης λυμάτων σε φρεάτια με τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2011 στην Οκλαχόμα, καθώς και με μικρότερες δονήσεις με το ίδιο επίκεντρο.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα