4o μνημόνιο, λόγω μη βιώσιμου χρέους, βλέπει ο γ. παπακωνσταντίνου

10:31 23/2/2017 - Πηγή: Fimotro

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτη διάσωση, καθώς το χρέος της παραμένει παντελώς μη βιώσιμο παρά την πολυετή λιτότητα και τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μιλώντας στο London School of Economics ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,

όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τον ίδιο, χρειάζεται επίσης μια «ριζοσπαστική απελευθέρωση της οικονομίας», καθώς η χώρα χρειάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, διότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τους απαιτούμενους εγχώριους πόρους για να αναπτύξει τις βιομηχανίες της.

«Σχεδόν όλοι συμφωνούν πως το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», είπε. «Υπάρχει προοπτική για μια τέταρτη διάσωση; Ναι. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση… αμφιβάλλω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πώς θα γίνει αυτό. Η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να είναι το ‘Άγιο Δισκοπότηρο’», συμπλήρωσε.

«Μπορείς να ξεφορτωθείς όλο το χρέος, αν όμως δεν έχεις διορθώσει τους θεσμούς και δεν έχεις κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα καταλήξεις και πάλι στο ίδιο σημείο».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, μέρος του προβλήματος είναι πως πολλοί Έλληνες βρίσκονται σε άρνηση για την αιτία του προβλήματος. «Αν ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως κάποιες σκοτεινές δυνάμεις συνωμότησαν εναντίον μας για να μας κλέψουν την εθνική κληρονομία –άποψη που δυστυχώς υπερισχύει- τότε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως οι κυβερνήσεις βρέθηκαν να μπορούν να εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις αν κατηγορούν τις εξωτερικές δυνάμεις ότι τις αναγκάζουν να λάβουν μέτρα.

Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ψήφισε ένα λαϊκιστικό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τα κεντρώα κόμματα της χώρας θα μπορέσουν να ανακάμψουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα