Ayξηση των κρουσματων aids kai ηπατιτιδας c στους ναρκομανεις λογω της κρισης...

21:56 4/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Η ηρωίνη, η κάνναβη και η κοκαΐνη ανακηρύχθηκαν οι πιο «δημοφιλείς» ουσίες κατάχρησης παγκοσμίως για το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ ...
για τα Ναρκωτικά (INCB) που ανακοινώθηκε σήμερα –στην Αθήνα η παρουσίαση έγινε από το ΚΕΘΕΑ, σύμβουλο οργανισμό του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

«Μελανή» διαπίστωση
της έκθεσης είναι ότι από τους περίπου 4,5 εκατομμύρια χρήστες ουσιών που χρειάζονται θεραπεία παγκοσμίως, μόνο 1 στους 6 είναι ενταγμένος σε κάποιο πρόγραμμα.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η επένδυση στη θεραπεία είναι οικονομικά ανταποδοτική και κοστίζει λιγότερο στην πολιτεία από το να μην προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες, αφήνοντας τα άτομα να παραμείνουν στη χρήση, ή από τον εγκλεισμό. Για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης εξοικονομούνται μέχρι και 10 δολάρια καθώς μειώνεται το κόστος σε υπηρεσίες υγείας, δίωξης, απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, σωφρονισμού καθώς και άλλων δαπανών που συνδέονται με τη ζωή των ατόμων στη χρήση.

Στην Ελλάδα το ΚΕΘΕΑ είχε επιχειρήσει, ήδη από το 2011, να απαντήσει
τεκμηριωμένα στο ερώτημα αν οι πόροι που ξοδεύει η ελληνική πολιτεία
για την απεξάρτηση και την επανένταξη πιάνουν τόπο, αναλύοντας το
οικονομικό κόστος παραμονής των ατόμων στη χρήση και συγκρίνοντάς το με το κόστος συμμετοχής τους στις θεραπευτικές του κοινότητες.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανάλογα με αυτά που παρουσιάζει
σήμερα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, καθώς για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ εξοικονομούνται από 4,6 μέχρι 6,5 ευρώ, ανάλογα με το είδος του προγράμματος, διαμονής ή εξωτερικής παρακολούθησης» ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κ. Γεράσιμος Νοταράς.

Χρήση ουσιών στην Ελλάδα της κρίσης

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση εντείνει τα προβλήματα και έχει δημιουργήσει νέους κινδύνους στο τομέα των ναρκωτικών: Εξάπλωση του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας C μεταξύ των χρηστών, αύξηση όσων διαβιώνουν στο δρόμο, στροφή σε νέες, φθηνότερες, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες, ενίσχυση
αυτοκαταστροφικών μορφών συμπεριφοράς και αισθητή αποδυνάμωση
του κινήτρου για θεραπεία.

«Το ΚΕΘΕΑ αυτή τη στιγμή χρειάζεται να διαχειριστεί την αυξανόμενη προσέλευση στα θεραπευτικά του προγράμματα και τα πάνω από 15 αιτήματα των τοπικών κοινωνιών που ζητούν τη δημιουργία νέων μονάδων, με περικομμένο προϋπολογισμό και, κυρίως, με σημαντικές
απώλειες σε επίπεδο προσωπικού. Η δύναμη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ έχει μειωθεί κατά 80 άτομα την τελευταία τετραετία και οι ελλείψεις που δημιουργούνται είναι αδύνατον να αναπληρωθούν λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων» πρόσθεσε ο κ. Νοταράς.

Κάθε μέρα κυκλοφορεί μια νέα ψυχοδραστική ουσία

Πρωτοφανείς σε αριθμό και ποικιλία νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναδεικνύει η έκθεση για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

Οι ουσίες αυτές δεν υπόκεινται σήμερα σε διεθνή έλεγχο, επισημαίνουν οι ειδικοί, αλλά έχουν παρόμοιο ψυχοδραστικό αποτέλεσμα με τα ελεγχόμενα ναρκωτικά.

Συχνά πωλούνται ως «άλατα μπάνιου», «νόμιμα ναρκωτικά» ή «τροφή για φυτά» (είναι κυρίως συνθετικά κανναβινοειδή, συνθετικές καθινόνες, πιπεραζίνες και
φαινεθυλαμίνες).

Σύμφωνα με την Επιτροπή παγκοσμίως κάνει την εμφάνισή της μία νέα ουσία σχεδόν κάθε μέρα, και 70 χώρες αναφέρουν την εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Επίσης στην Ευρώπη αυξάνει η καλλιέργεια κάνναβης, τόσο κατ’ οίκον όσο σε φυτείες, και σε αρκετές χώρες διευκολύνεται από την πώληση σπόρων και εξοπλισμού μέσω Διαδικτύου. Μεγάλης έκτασης καλλιέργειες έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες ιδιαίτερα στην Αλβανία. Η κάνναβη συνεχίζει να αποτελεί το ναρκωτικό για το οποίο κυρίως ζητούν θεραπεία όσοι προσέρχονται πρώτη φορά σε θεραπευτικές υπηρεσίες.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα