Bill gates: γιατί το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020

11:45 14/1/2021 - Πηγή: Fimotro

Το 2020 ήταν μια… απελπιστική χρονιά. Με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια νεκρούς και 75 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως, τις οικονομικές απώλειες να υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται ξαφνικά εκτός αγοράς εργασίας, η πανδημία του κορονοϊού σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2021 έρχεται, όμως, με ορισμένα καλά νέα.

Σε ανάρτησή του ο Bill Gates μας μιλάει για αυτά, δίνοντας την

υπόσχεση πως το 2021 θα είναι – αν μη τι άλλο – καλύτερο από το… 2020.

Πώς δουλεύουν τα εμβόλια

Είναι, πλέον, γνωστό πως τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον ιό.

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η επιτυχία τους να χτυπήσουν τον ιό στοχεύοντας αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο στέλεχός του, ανοίγει τον δρόμο και για πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες να παράξουν το δικό τους εμβόλιο. Παράλληλα, ενώ τα δύο πρώτα εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία, η οποία, ωστόσο, εγγυάται και εκείνη υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πρωτόγνωρη για την ανθρώπινη ιστορία είναι τόσο η ταχύτητα με την οποία παράγονται πλέον εμβόλια, όσο και η έντονη δραστηριοποίηση πολυάριθμων φαρμακοβιομηχανιών για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Σύμφωνα με τον Bill Gates, η ανάληψη τέτοιου ρίσκου εξηγείται αφενός από την αναγκαιότητα και την επιθυμία για δράση εκ μέρους των εταιρειών και αφετέρου από την πρωτοβουλία εθνικών κυβερνήσεων (όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία), αλλά και άλλων οργανισμών όπως η CEPI να στηρίξουν οικονομικά την έρευνα.

Πώς θα παράξουμε 5 έως 10 δισεκατομμύρια δόσεις

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας, αν υπάρξει εμβόλιο μίας δόσης θα χρειαστούμε 5 δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά, ενώ αν αυτό είναι δύο δόσεων θα χρειαστεί συνολικά διπλάσιος αριθμός για να καλυφθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Και αν αναρωτιέστε αν 5 έως 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων είναι πολλές, αναλογιστείτε πως ετησίως όλες οι φαρμακοβομηχανίες παράγουν έξι δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για μία σειρά διαφορετικών νοσημάτων.

Όπως αναφέρει ο Gates, για να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, το ίδρυμά του προωθεί τώρα μια καινοτόμα πρακτική, γνωστή ως «second source agreements». Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συνεργασία φαρμακοβιομηχανιών της Δύσης με αξιόπιστες εταιρείες αναπτυσσόμενων χωρών, που αναλαμβάνουν να παράξουν εμβόλια των πρώτων. Παράδειγμα αποτελεί το Serum Institute of India, το οποίο ήδη παράγει εμβόλια της AstraZeneca.

Εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο, χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος θα μπορούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δόσεις για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, ενώ το ίδρυμα Gates έχει ήδη αναλάβει μέρος του οικονομικού ρίσκου του Serum, αν τελικά το εμβόλιο δεν εγκριθεί.

Και πώς θα διανεμηθούν τα δισεκατομμύρια των δόσεων

H παραγωγή των απαραίτητων δόσεων, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική πρόκληση. Μεγαλύτερη ίσως είναι εκείνη της δίκαιης κατανομής τους σε όλες τις χώρες, αλλά και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ακόμη και τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιήμενες.

Το ίδρυμα Gates έχει επιτύχει τη δέσμευση 16 εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών για τη δίκαιη διανομή τόσο των εμβολίων όσο και του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Την ίδια ώρα οι κολοσσοί στον τομέα των μεταφορών καλούνται να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της έγκαιρης και ασφαλούς διανομής των εμβολίων.

Περισσότερες ενέργειες του ιδρύματος για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής του εμβολίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Melinda Gates, την ώρα που ο ίδιος ο Bill Gates καλεί τις πλούσιες χώρες να συνδράμουν οικονομικά οργανώσεις όπως η GAVI, που εδώ και χρόνια εμβολιάζουν παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών.

Η αποτυχία… που φέρνει επιτυχία

Ο Bill Gates αναφέρει συχνά στην ομάδα του πως δεν θα πρέπει να φοβούνται να αποτύχουν. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία είναι να το κάνεις γρήγορα και να μάθεις από αυτό. Έτσι συνέβη και στην προσπάθεια της ομάδας να εντοπίσει αν κάποια από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του κορονοϊού.

Η απάντηση μπορεί να ήταν αρνητική, αλλά το γεγονός ότι αυτή ήρθε σε μερικούς μόλις μήνες ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη επιτυχία. Οι πρώτες διαθέσιμες θεραπείες – όπως η δεξαμεθαζόνη και τα μονοκλωνικά αντισώματα – δεν άργησαν έτσι να κάνουν την εμφάνισή τους δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς.

Το άβολο τεστ για Covid-19 είναι πια ξεπερασμένο!

Σημαντικές είναι, όμως, και οι εξελίξεις αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ του κορονοϊού. Πολλές εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς για να γίνουν άμεσα διαθέσιμα στην αγορά πιο γρήγορα, πιο φθηνά, αλλά πάντα όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, τεστ για τον κορονοϊό.

Το Ίδρυμα Gates χρηματοδοτεί ήδη ερευνητικά προγράμματα που επιτρέπουν σε αμερικανούς πολίτες να διεξάγουν μόνοι τους διαγνωστικά τεστ στο σπίτι, ενώ παράλληλα μετέχει σε ένα πρόγραμμα για την παροχή μιας καινοτόμας συσκευής, σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που διεξάγει ελέγχους με αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά. Η ίδια συσκευή παρέχει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να καταχωρούνται τα αποτελέσματα αυτά σε εθνικές βάσεις για τον έλεγχο της πορείας της επιδημίας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως οι νέες πρακτικές που αναπτύσσονται θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και άλλων νοσημάτων, όπως το AIDS.

Τι συμβαίνει με τις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο Bill Gates διαψεύστηκε σε μία πρόβλεψή του και αισθάνεται πανευτυχής για αυτό! Αντίθετα με τις εκτιμήσεις του, η Αφρική δεν έχει χτυπηθεί σοβαρά – σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία – από τον κορονοϊό.

Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, ειδικοί σημειώνουν πως ο πληθυσμός στις αφρικανικές χώρες είναι σημαντικά νεότερος, αλλά και πως πολλοί ζουν σε αγροτικές περιοχές και δραστηριοποίουνται σε ανοιχτούς χώρους – όπου μεταδίδεται λιγότερο ο ιός.

Μελανό σημείο, ωστόσο, παραμένει η επίπτωση της πανδημίας στην πορεία άλλων ασθενειών στην Αφρική. Φοβούμενοι μήπως νοσήσουν από κορονοϊό, οι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να μεταβούν στα νοσοκομείο και έτσι σημειώνονται απώλειες χωρίς να έχει γίνει διάγνωση και καταγραφή.

«Σε αυτό τον πόλεμο είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά»

Η αισιόδοξη προοπτική μιας πανεθνικής κοινής προσπάθειας για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στο κλείσιμο του 2020, χαρίζοντας, σύμφωνα με τον Gates, ελπίδα για όσα έχουμε να περιμένουμε το 2021.

Το γεγονός ότι αυτή η κοινή προσπάθεια αποδίδει μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως παρόμοιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την αντιμετώπιση μίας σειράς νέων προκλήσεων, με προεξάρχουσα εκείνη της κλιματικής αλλαγής.

The post Bill Gates: Γιατί το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα