Byθιζομαστε στην υφεση...

20:40 9/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΕΩΣ 5% ΤΟ 2013...
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 4,8% και 5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -4,6%, αναμένει για φέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ εκτιμά πως το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 27,8%...

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω - η ύφεση θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 5%, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 4,8% και 5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για
-4,6%, αναμένει για φέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ εκτιμά πως το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 27,8%.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω - η ύφεση θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 5%, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένουν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 4,2%, που θα σηματοδοτήσει και τον έκτο χρόνο ύφεσης στη χώρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει, από την πλευρά της, ύφεση 4,6%. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει στην έκθεσή του πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε ένα σημείο καμπής. Όπως αναφέρει, η προσαρμογή που έχει γίνει από την έναρξη της κρίσης είναι αξιοσημείωτη και επιτεύχθηκε πάρα το ότι πάρα πολλοί παράγοντες της πολιτικής και της οικονομίας τη θεωρούσαν αρχικά αδύνατη. Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το εξωτερικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα είναι αδιαμφισβήτητες και έχουν απομακρύνει τον κίνδυνο ενός «ξαφνικού θανάτου».
Το ΙΟΒΕ σημειώνει, ωστόσο, ότι η θετική αυτή προσαρμογή προέκυψε κυρίως με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ιδίως για τους συνεπείς φορολογούμενους, και με οριζόντια μείωση των δημόσιων δαπανών. «Αντίθετα, με κοινή ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της τρόικας που εκπροσωπεί τους εταίρους και πιστωτές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθήθηκαν συνολικά με τη συνέπεια και έμφαση που χρειάζονταν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεικτή η εικόνα της οικονομίας

Η παρουσίαση του ΙΟΒΕ Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η γενική εικόνα της οικονομίας παραμένει μεικτή, με τα θετικά στοιχεία να οδηγούν σε ένα μάλλον θετικό πρόσημο. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η συνεχιζόμενη τάση αποκατάστασης της ισορροπίας στα «δίδυμα ελλείμματα» που διαχρονικά ήταν ο καθρέφτης των αδυναμιών και παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίζεται συστηματικά, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι πλέον απόλυτα ορατή, ενώ και το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου περιορίζεται δραστικά. Ταυτόχρονα, υπάρχει πλέον σαφής τάση αποπληθωρισμού σε πολλούς σημαντικούς τομείς, παρατηρεί το ΙΟΒΕ.
Στην αρνητική πλευρά, κυρίαρχο στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη για έκτο έτος ύφεση, η οποία για το τρέχον έτος αναμένεται πλέον βαθύτερη από ό,τι αρχικά προβλέπονταν. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει σε επιμέρους διαταραχές, οικονομικές ή πολιτικές, που κατά διαστήματα αναζωπυρώνουν την αβεβαιότητα ως προς την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (σε συνάρτηση και με τις περιοδικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα) και σε αμφιβολίες ως προς τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Τις αναπτυξιακές προοπτικές στην Ελλάδα επίσης επιβαρύνει η παρατηρούμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς, ιδίως σε χώρες που αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους. Φυσικό επακόλουθο είναι και η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, έστω και με μειούμενο ρυθμό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η συνεχιζόμενη ύφεση εκφράζει κυρίως τη συνεχιζόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης – έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό – λόγω της κλιμακούμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, και το αναιμικό επίπεδο των επενδύσεων, αναφέρεται στην έκθεση.
«Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η συνολική πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης υπολείπεται των αρχικών προβλέψεων και πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω, με την ύφεση για το έτος το 2013 να κινείται στην περιοχή του 5%», τονίζει το ΙΟΒΕ.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα