Cnn: το νεο σχεδιο διασωσης της ελλαδας ειναι βαθια προβληματικο...

16:00 24/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Για πολλούς επενδυτές φαίνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της είναι καλύτερη έκβαση από το να μη συναφθεί...
καθόλου συμφωνία. Οι πιστωτές είναι κοντά στο να συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε νέα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας, ύψους 8 δισ. ευρώ, για την οικονομική διάσωση της χώρας. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, η Ελλάδα
δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ πολύ πιθανό φαινόταν το σενάριο να χρεοκοπήσει, βγαίνοντας από την Ευρωζώνη.

Οι αγορές, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τρία μεγάλα προβλήματα, με την ελληνική παράταση:
1. Οι αποταμιεύσειςΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο καθώς υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό τον τερματισμό της λιτότητας που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε ύφεση της τάξεως του 25% . Η πραγματικότητα του bank run και η προοπτική μιας χαοτικής έξοδου από το ευρώ, έχουν εξαναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να υπαναχωρήσει έναντι των πιστωτών, αλλά ο προϋπολογισμός του 1%, που προτείνει τώρα στους δανειστές, φαίνεται πως οδηγεί σε παράταση της ύφεσης.

Οι ειδικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το βάρος των νέων μέτρων έχει πέσει στην αύξηση των φόρων και των συνταξιοδοτικών εισφορών, και πως δεν αρκεί για να καταστεί η οικονομία πιο ευέλικτη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, υποστήριξε πως η Ελλάδα κινδύνευει να επαναλάβει τα λάθη του πρώτου προγράμματος διάσωσής της, με το χτύπημα στην οικονομία να είναι πάρα πολύ δυνατό.

2. Η ελάφρυνση του χρέουςΗ Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους στον κόσμο με βάση το μέγεθος της οικονομίας της. Μέχρι πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και ο «μαχητικός» -όπως αναφέρει το CNN, υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, επέμεναν ότι το κούρεμα του χρέους πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη σύναψη συμφωνίας. Ωστόσο, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - έχοντας επίγνωση ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που εκπροσωπούν δεν θα δεχτούν κούρεμα στα χρήματα που έχουν δανείσει στην Ελλάδα - ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση κατά της διάκρεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν θα περάσει γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης, σημειώνοντας άλμα στον προϋπολογισμό, ώστε να καταφέρει να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της, ακόμη και δανειζόμενη με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. «Διαφωνούμε ότι με τα προβλεπόμενα μέτρα η χώρα θα οδηγηθεί σε βιωσιμότητα του χρέους στα επόμενα 10 χρόνια», σχολίασαν αναλυτές της UBS Wealth Management.

3. Δεν φτάνουν τα χρήματα...Υποθέτοντας ότι ο Τσίπρας μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο και πως το αποδέχονται και οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, το ΔΝΤ και η Γερμανία, εξασφαλίζει έτσι χρόνο για διαπραγματεύσεις με στόχο τη διάσωση. Η τελευταία δόση των μετρητών από το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει τις πληρωμές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Αλλά, τότε, η ελληνική κυβέρνηση τότε θα πρέπει να βρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αποπληρώσει τα δύο θεσμικά όργανα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Αν αυτή τη εβδομάδα συναφθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, το επόμενο κεφάλαιο αυτού του δράματος δεν θα είναι μακριά» δήλωσε ο Angus Campbell, ανώτερος αναλυτής στην FxPro. Η UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. «Ως εκ τούτου, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μία αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα συνδυασμό των δύο» έγραψε αναλυτής της ελβετικής τράπεζας.
Keywords
Τυχαία Θέματα