Dw: το προσφυγικο αυξανει τα καταγεγραμμενα κρουσματα φυματιωσης...

08:00 27/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το επιδημιολογικό Ινστιτούτο ...
Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα φυματίωσης στη Γερμανία, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Το 2014 καταγράφηκαν 4.533 κρούσματα, ενώ το 2015 σημειώθηκαν 5.865 περιπτώσεις.

Το ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων και του ρεύματος προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός γιατρός Καρλ Σένκελ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Οι πρόσφυγες συνέβαλαν. Έχουμε πολλούς πρόσφυγες που έρχονται αυτή
τη στιγμή στη χώρα και για το λόγο αυτό βλέπουμε μια γραμμική αύξηση. Αλλά είναι κάτι το οποίο αναμέναμε. Δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει».

Όπως στις περισσότερες ασθένειες έτσι κι εδώ, σύμφωνα με τον Σένκελ, σημαντικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση. «Οι άνθρωποι αυτοί μόλις φθάνουν στη Γερμανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινογραφίες. Όποιος διαπιστωθεί ότι πάσχει από φυματίωση φυσικά μεταφέρεται σε νοσοκομείο και προσωρινά απομονώνεται. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η μετάδοση της ασθένειας. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα κατάλυμα. Μάλιστα όσο χειρότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και η σίτιση τόσο πιο εύκολη είναι η μετάδοση της ασθένειας».

Στη συνέχεια, σε ερωτήματα της Deutsche Welle, έσπευσε να κατευνάσει τους φόβους που υπάρχουν γύρω από τη μεταδοτικότητα της ασθένειας, καθώς, σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα, ο κίνδυνος της μετάδοσης δεν είναι τόσο υψηλός όπως συμβαίνει με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να μολυνθεί ακόμα και εάν συναντηθεί με έναν ασθενή που επιβαίνει σε ένα λεωφορείο. Αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας. Πιο πιθανή είναι η μετάδοση όταν κάποιος περνάει πολλές ώρες, μέρες ή και εβδομάδες με έναν ασθενή στο ίδιο σπίτι.

Τέλος, στην ερώτηση σε ποιους πρόσφυγες παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης ο Καρλ Σένκελ απαντά ότι «αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στο Αφγανιστάν παρατηρούνται περισσότερες περιπτώσεις και στη Συρία λιγότερες. Πρέπει να πούμε όμως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέλεξε αυτά τα στοιχεία πριν από τον εμφύλιο στη Συρία. Σημασία έχουν και οι συνθήκες μετακίνησης των προσφύγων. Οι άνθρωποι ακολουθώντας τη βαλκανική οδό είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, που διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ αυξημένος. Περιμένουμε γενικότερα μια αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης. Ως εκ τούτου είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση».
Keywords
Τυχαία Θέματα