Einai ta antiφλεγμονωδη φαρμακα και αντικαταθλιπτικα;

Επιστήμονες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αντιφλεγμονώδους φαρμάκου και ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα...
Η ομάδα των επιστημόνων έρχεται από επτά σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας, όπως Cambridge, Oxford, Cardiff, Southampton, Sussex και Γλασκώβης, αλλά και το King’s College του Λονδίνου.

«Νέα στοιχεία στις έρευνες μας δείχνουν σε εντυπωσιακούς αριθμούς ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ φλεγμονών και κατάθλιψης την οποία προκαλεί το
ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ο το σώμα μας προκαλεί αλλαγές στην διάθεση και επηρεάζει την πρόοδο ασθενειών όπως η κατάθλιψη, δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί πλήρως. Παρ' όλα αυτά ο συσχετισμός είναι ξεκάθαρος» δηλώνουν.

«Προφανώς όταν αρρωσταίνετε, ας πούμε αν πάθετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτό προκαλεί φλεγμονή και έχετε μεγάλες πιθανότητες να πάθετε κατάθλιψη. Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, αλλά προκαλούμενο» εξηγούν.

Έρευνες σε ασθενείς με ηπατίτιδα που λαμβάνουν το φάρμακο ιντερφερόν, δείχνουν ότι το φάρμακο είναι κατά της ηπατίτιδας αλλά επειδή για να την θεραπεύσει προκαλεί φλεγμονή, ταυτόχρονα προκαλεί κατάθλιψη στους ασθενείς, κατά 30-40%. Κατά μεγάλη πλειοψηφία, πριν την λήψη του φαρμάκου, οι ασθενείς δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Παρ' όλα αυτά με το που λάμβαναν το φάρμακο παρουσίαζουν βαριά κατάθλιψη. Αυτό μας δείχνει οτι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δίνει εντολή στο σώμα με κάποιο τρόπο λέγοντας οτι η φλεγμονή προκαλεί κατάθλιψη. Αυτή τη στιγμή το ερευνούμε» δηλώνει ο καθηγητής Bullmore από το Πανεπιστήμιο Cambridge.

Σε άλλες έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μελέτες σε ασθενείς με Alzheimer, παρατηρήθηκε διαφορά στην πρόοδο της ασθένειας ανάλογα με το ύψος των φλεγμονών.
«Ξέρουμε πως αν παίρνει κανείς φάρμακα αντιφλεγμονώδη για την αρθρίτιδα, αυτό μειώνει τις πιθανότητες για Alzheimer. Ξέρουμε επίσης, οτι κάποια από τα γονίδια που ελέγχουν την πρόοδο του Alzheimer, είναι τα ίδια με αυτά που στέλνουν αντιφλεγμονώδεις εντολές στο σώμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σημαντικά» ανακοινώνει το πανεπιστήμιο.

Πάντως πρόοδος στα φάρμακα και για την κατάθλιψη αλλά και για το Alzheimer, δεν έχει υπάρξει μεγάλη σημειώνουν οι ερευνητές. «Τα τελευταία νέα αντικαταθλιπτικά βγήκαν πριν από 20 χρόνια» σημειώνει ο καθηγητής Bullmore. «Χρειαζόμαστε απαραιτήτως έναν νέο τρόπο για να δημιουργηθούν νέα φάρμακα για την κατάθλιψη και με τα νέα μας ευρήματα για το ανοσοποιητικό μπορεί να έχουμε αυτόν τον νέο τρόπο για επιστημονική πρόοδο».
Keywords
Αναζητήσεις
antiflegmonodi farmaka
Τυχαία Θέματα