Ekκληση σοιμπλε για εγκριση του εμς

15:53 29/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Η γερμανική κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) άρχισε σήμερα να εξετάζει τους δύο πυλώνες του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, το δημοσιονομικό σύμφωνο και το μόνιμο ταμείο δανεισμού για την διευκόλυνση κρατών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), κι ο υπουργός ...
Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εμποδίσει την επικύρωσή τους.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» για την υπέρβαση
της κρίσης χρέους η οποία έχει πλήξει την Ευρωζώνη, είπε ο Σόιμπλε στους βουλευτές «και θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με συνεπή τρόπο».

Οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί «εντάσσονται σε ένα πλαίσιο, σε μια λογική», πρόσθεσε.

Τα κείμενα για το δημοσιονομικό σύμφωνο και για τον ΕΜΣ θα εξεταστούν σε πρώτη ανάγνωση από τους βουλευτές. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστούν ταυτόχρονα στα τέλη Μαΐου, ωστόσο η αντιπολίτευση ήδη έχει θέσει εν αμφιβόλω αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Εκ των προτέρων η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ βασίζεται στην υποστήριξη των δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τους Πράσινους. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχει απόλυτη ανάγκη τις ψήφους τους: το κείμενο, το οποίο ενέκριναν οι 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει την τροποποίηση του γερμανικού συντάγματος και γι' αυτό χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η αντιπολίτευση πάντως ήδη εδώ και καιρό θέτει όρους: το SPD λέει ότι η θετική ψήφος του θα εξαρτηθεί από την θέσπιση τουλάχιστον στην ευρωζώνη του φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ενώ ζητεί από την Μέρκελ να δεσμευτεί στην ανάπτυξη.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί, μαζί με αυτή της Γαλλίας, το φόρο αυτό ενεργά. «Κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Κοπεγχάγη όπου θα εξεταστεί και το ζήτημα αυτό. Όμως, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανατραπεί η σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματός μας για το ζήτημα αυτό».
Keywords
Τυχαία Θέματα