Eurobank: τρεις επιλογές για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους
Την ποσοτική αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης Ιουνίου επιχειρεί η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.
Όπως διαπιστώνει, ένα από θέματα που πρέπει να τύχουν προσοχής είναι ότι οι αποφάσεις για επιμήκυνση θα αφορούν μόνο τα δάνεια του EFSF, τα οποία αποτελούν ένα
Οπως σημειώνει, ένα σημαντικό μέρος της ελάφρυνσης του χρέους που απορρέει από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο πλαίσιο αναμένεται να προέλθει από στοχευόμενη αναπροσαρμογή (επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης & περιόδων χάριτος για πληρωμές τοκοχρεολυσίων) των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος διάσωσης, και αυτό χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τις χώρες που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα ή τον EFSF.
Από την άλλη πλευρά, το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προβλέπει αντίστοιχες παρεμβάσεις στο υπόλοιπο πακέτο ευρωπαϊκών δανείων που έλαβε (ή θα λάβει) η Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου και του 3ου προγράμματος διάσωσης (GLF facility & ESM).
Εντούτοις, το σύνολο των οφειλόμενων δανείων από τον EFSF αποτελεί το 60% του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα και μόλις το 50% όλων των ευρωπαϊκών δανείων που αναμένεται να έχουν εκταμιευθεί έως την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος (όλα τα δάνεια αποτυπώνονται σε ονομαστικούς όρους).
Βασική απόρροια των ανωτέρω είναι ότι το εύρος και η δομή του ευρωπαϊκού μεσομακροπρόθεσμου πλαισίου ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει ενδεχομένως να επεκταθεί ή/και να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω, εάν η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να διασφαλιστεί κάτω από σημαντικά πιο ακραίες (απαισιόδοξες) μακροοικονομικές παραδοχές, όπως αυτές που υιοθετεί επί του παρόντος το ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επί παραδείγματι να επιτευχθεί μέσω της προσαρμογής (διεύρυνσης) του υφιστάμενου πλαισίου ώστε: i) να προβλέπει σημαντική αναδιάρθρωση όλων των ευρωπαϊκών δανείων που εκταμιεύθηκαν (ή θα εκταμιευθούν) στo πλαίσιo των τριών διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης, ή/και
ii) μέσω ρητής δέσμευσης των Ευρωπαίων πιστωτών να διατηρήσουν τοn λόγο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ της Ελλάδας εντός του σχετικού εύρους βιωσιμότητας κατά τη διάρκεια του συνολικού ορίζοντα πρόβλεψης (2018-2060).
Αν και οι μηχανισμοί ρήτρας ανάπτυξης (operational-growth mechanism) και έκτακτης ανάγκης (long-term contingency mechanism) που αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μπορούν επί του παρόντος να αξιολογηθούν (λόγω έλλειψης σχετικών διευκρινίσεων), θα μπορούσαν, δυνητικά, να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης της συνθήκης ii) που προαναφέρθηκε.
Βασικά σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους
Η ανάλυση παρουσιάζει την εξέλιξη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (gross financing needs-GFN) της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ βάσει των ακόλουθων βασικών μακροοικονομικών σεναρίων:
Σενάριο Ι (βάσει σχετικής ανάλυσης που παρουσιάστηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2016): ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ παραμένει κάτω από το μεσοπρόθεσμο όριο βιωσιμότητας 15% την περίοδο 2018-40, αλλά υπερβαίνει στη συνέχεια το αντίστοιχο μακροπρόθεσμο όριο 20%, φτάνοντας το 23,3% το 2060.
Σενάριο IΙ (βάσει σχετικής ανάλυσης που παρουσιάστηκε σε μελέτη του ΔΝΤ το Φεβρουάριο του 2017 – IMF Article IV): ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ υπερβαίνει το όριο βιωσιμότητας 15% ήδη από το 2024, και ανέρχεται σε περίπου 30% το 2031 και 62% το 2060.
Σενάριο ΙΙΙ (βάσει σχετικής ανάλυσης που παρουσιάστηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2016 η οποία ενσωματώνει το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι για το πρωτογενές πλεόνασμα που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017): ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ εξελίσσεται σε γενικές γραμμές παρόμοια με το Σενάριο Ι, φτάνοντας στο 26% περίπου στο τέλος του χρονικού ορίζοντα πρόβλεψης (2060), αντανακλώντας τη συμφωνηθείσα (πτωτική) προσαρμογή του μεσομακροπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σενάρια ελάφρυνσης χρέους
Η ανάλυση κατόπιν παρουσιάζει την εξέλιξη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας ως % του ΑΕΠ, βάσει τριών θεωρητικών σεναρίων ελάφρυνσης χρέους:
Σενάριο ΙΙΙ με ελάφρυνση χρέους (βάσει του προαναφερθέντος Σεναρίου ΙΙΙ το οποίο ενσωματώνει υποθετικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους συμβατό με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, όπως αυτό διευκρινίστηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017). Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πακέτο ελάφρυνσης υποθέτει: α) επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης όλων των δανείων του EFSF (2ο πρόγραμμα) κατά 15 έτη, β) 15-ετή αναστολή της πληρωμής τοκοχρεολυσίων επί των προαναφερθέντων δανείων, γ) κατάργηση του αυξητικού επιτοκιακού περιθωρίου στο δάνειο του EFSF που εκταμιεύθηκε για την αποπεράτωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (Δεκέμβριος 2012), και δ) επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που συσσωρεύτηκαν το 2014 (και θα συσσωρευτούν από το 2017 και εντεύθεν) στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (SMP & ANFA) που έχει στην κατοχή του το Ευρωσύστημα.
Σύμφωνα με το ανωτέρω σενάριο, ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ παραμένει, σε γενικές γραμμές, κάτω από το όριο βιωσιμότητας 15% έως 20% κατά τη συνολική διάρκεια του ορίζοντα πρόβλεψης (2018-2060).
Σενάριο ΙΙ με την ελάφρυνση χρέους που πρότεινε το ΔΝΤ (βάσει του προαναφερθέντος Σεναρίου ΙΙ, το οποίο επιπροσθέτως ενσωματώνει μια ενδεικτική δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που παρουσιάζεται στην πλέον πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ – Article IV, Φεβρουάριος 2017). Στη βάση του προαναφερθέντος σεναρίου, που υπονοεί πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από εκείνη που σηματοδοτεί το υφιστάμενο ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ παραμένει κάτω από το όριο βιωσιμότητας 15% έως 20% κατά τη συνολική διάρκεια του ορίζοντα προβολής (2018-2060).
Σενάριο ΙΙ με ελάφρυνση χρέους συμβατή με το υφιστάμενο μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό πλαίσιο (βάσει του προαναφερθέντος Σεναρίου ΙΙ δηλ. του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του ΔΝΤ το οποίο ενσωματώνει ένα υποθετικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους που θεωρείται συμβατό με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο πλαίσιο – δες «Σενάριο ΙΙΙ με ελάφρυνση χρέους»). Σύμφωνα με το ανωτέρω σενάριο, το οποίο προβλέπει πολύ μικρότερη ελάφρυνση χρέους σε σχέση με εκείνο που παρουσιάστηκε στο Άρθρο IV του ΔΝΤ (Φεβρουάριος 2017), ο λόγος ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ υπερβαίνει το όριο του 15% ήδη από το 2024, φθάνοντας σε επίπεδα άνω του 45% μέχρι το 2060.
Το αποτέλεσμα
Υποθέτοντας ως βασικό μακροοικονομικό σενάριο αυτό που παρουσιάζεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Άρθρο IV, Φεβ. 2017), η ενδεικτική πρόταση ελάφρυνσης χρέους που παρουσιάζεται στην εν λόγω έκθεση υποδηλώνει επιπλέον μείωση του λόγου ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς ΑΕΠ (σε σχέση με το «Σενάριο ΙΙ με ελάφρυνση χρέους συμβατή με το υφιστάμενο μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό πλαίσιο») της τάξης του: 1,1% το 2018-20, 7% το 2021-30, 17% το 2031-40, 20,5% το 2041-50, και 25,5% 2051-60 (ετήσιοι μέσοι όροι αντίστοιχων περιόδων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Θαύμα της φύσης: Ποιο φυτό σκοτώνει τον καρκίνο σε 16 ώρες
- Survivor - Γιατί πολυεθνική εταιρεία προσφέρει 600.000 ευρώ στον Ντάνο
- Ομάδα μηχανόβιων τα βάζει με οδηγό αυτοκινήτου μέχρι που συμβαίνει κάτι εντελώς αναπάντεχο [video]
- ΟΓΑ – Oικογενειακό επίδομα 2017: Πότε θα πληρωθεί η β’ δόση;
- Survivor: Ο Πάνος Αργιανίδης κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει το προφίλ του Μάριου και να καταστρέψει τον Ντάνο (vid)
- Τον αύγουστο έρχονται τα ραβασάκια του νέου ενφια…
- Ανήλικος στην κρήτη έδωσε τέλος στη ζωή του!
- Στα χέρια του Μητσοτάκη το μέλλον της πατρίδας
- Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα
- Φοιτητικό Πάσο 2017: 5 προσφορές που μάλλον δε γνώριζες!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τον αύγουστο έρχονται τα ραβασάκια του νέου ενφια…
- Ανήλικος στην κρήτη έδωσε τέλος στη ζωή του!
- Δεη: εκπτωση 6% με προπληρωμή των λογαριασμών
- Βρετανία: εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο 96χρονος πρίγκιπας φίλιππος
- Άγνωστοι δράστες κατέβασαν αστυνομικούς από περιπολικό και το βανδάλισαν!!!
- Eurobank: τρεις επιλογές για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους
- Κικίλιας: προσπαθεί να αποδράσει ο τσίπρας
- Ρέγκλινγκ: η γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο της ελλάδας
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Eurobank: τρεις επιλογές για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους
- Κικίλιας: προσπαθεί να αποδράσει ο τσίπρας
- Ανήλικος στην κρήτη έδωσε τέλος στη ζωή του!
- Άγνωστοι δράστες κατέβασαν αστυνομικούς από περιπολικό και το βανδάλισαν!!!
- Ρέγκλινγκ: η γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο της ελλάδας
- Βρετανία: εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο 96χρονος πρίγκιπας φίλιππος
- Δεη: εκπτωση 6% με προπληρωμή των λογαριασμών
- Τον αύγουστο έρχονται τα ραβασάκια του νέου ενφια…
- Ένταση έξω από το υπουργείο εσωτερικών με εργαζόμενους στους δήμους (βίντεο)
- Έρχονται αλλαγές στα capital controls
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καρέ-καρέ τα επεισόδια ανάμεσα σε συμβασιούχους των δήμων και ΜΑΤ έξω από τη Βουλή - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ
- Βορίδης: μπάχαλο στους δήμους με υπογραφή Τσίπρα!
- Βλέπεις την απίθανη Γαλλιδούλα….και κολλάς!
- Ποιοι πρώην παίκτες του Survivor έφαγαν μαζί - ΦΩΤΟ
- Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να σπείρουν τον φόβο
- Σε εφαρμογή το νέο εκπτωτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ – Τι προβλέπει
- Ομάδα 20 αντιεξουσιαστών έσπασε περιπολικό και προσπάθησε να απελευθερώσει κρατούμενο
- Προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενο...
- Γερμανικοί «κοριοί» και στον Λευκό Οίκο;...
- Ένταση και στα Χανιά για τα σκουπίδια...