Fitch: επαρκη τα 25 δις ευρω για τις ελληνικες τραπεζες μονο εαν δεν αλλαξει η αναβαλλομενη φορολογια...

20:01 24/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Επαρκή χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch τα κεφάλαια των 25 δισ ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες ...
με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές. Ωστόσο τονίζει πως κάτι τέτοιο ισχύει υπό την βασική προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην αναβαλλόμενη φορολογία και θα συνεχίσει να υπολογίζεται στα βασικά Κεφάλαια των τραπεζών.

Το βασικό της σενάριο μάλιστα αναφέρει πως δεν πρόκειται
να αλλάξει το καθεστώς και τα ισχύοντα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ωστόσο προειδοποιεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορούν να αυξηθούν ακόμα και στα 37 δισ ευρώ στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το “αντίξοο σενάριο” που εξετάζει ο οίκος με παράλληλη αλλαγή του καθεστώτος για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Ο Οίκος αναλύει ουσιαστικά δύο σενάρια. Το πρώτο υποθέτει:

α) μία αύξηση της πρόβλεψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η ευρύτερη έννοια της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE) που θέτει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, που είναι πιο σκληρή σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε “κόκκινα δάνεια”,

β) κάλυψη του 60% από το 50% σήμερα των κόκκινων δανείων

γ) προσαρμογή 20% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν, και

δ) στόχο την αποκατάσταση του Core Tier 1 στο 12%.

Σε αυτή την περίπτωση, και χωρίς αλλαγή της αναβαλλόμενης φορολογίας, το κεφαλαιακό κενό υπολογίζεται απ' τον οίκο στα 11,2 δισ ευρώ. Στην περίπτωση όμως αλλαγής και της αναβαλλόμενης φορολογίας τότε οι ανάγκες αυξάνονται στα 30 δισ ευρώ.

Το δεύτερο, πιο αντίξοο σενάριο έχει τις ίδιες προβλέψεις με την διαφορά ότι η πρόβλεψη για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δάνεια είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την “έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια” (NPE) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Στην περίπτωση αυτή τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες αυξάνονται στα 15,9 δισ ευρώ ενώ με παράλληλη αλλαγή της αναβαλλόμενης φορολογίας τότε ο “λογαριασμός” φθάνει τα 37 δισ ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα