Forbes: οι τέσσερις έλληνες επιστήμονες που μπήκαν στη λίστα
Τέσσερις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του Forbes για τους νέους κάτω των 30 ετών που έχουν πετύχει σε κλάδους όπως η επιστήμη, οι τέχνες, ο πολιτισμός και η τεχνολογία.
Ο 29χρονος Γιάννης ΑσσαέλΟ 29χρονος Γιάννης είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα του Forbes. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια.
Στη συνέχεια σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Για το πρώτο του μεταπτυχιακό
«Προσπαθώ να ασχοληθώ με προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα», λέει ο Γιάννης στην εφημερίδα Καθημερινή, τονίζοντας πως θέλει η δουλειά του να έχει θετική κοινωνική απήχηση.
Το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.
Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή. Επίσης, είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.
Η 29χρονη Μαριάννα ΚαψετάκηΜια καινοτόμο ιδέα, σχετικά με την έρευνά της πάνω στη μνήμη των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη εμπνεύστηκε παίζοντας πιάνο. Η αμφίρροπη σχέση μεταξύ των δύο αυτών τομέων, της μουσικής και της ιατρικής, διέπει τη ζωή της κ. Καψετάκη.
H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η 28χρονη Κωνσταντίνα ΘεοφανοπούλουΗ 28χρονη Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου μεγάλωσε στην Αθήνα, φοιτώντας στα Αρσάκεια Εκάλης και Ψυχικού. Αυτό που την ενδιέφερε είναι το πώς μιλούν οι άνθρωποι και πώς ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε συγκρίνεται με τους τρόπους επικοινωνίας των ζώων, αλλά η πορεία της για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα είχε πολύ διαφορετική αφετηρία από τη μετέπειτα συνέχειά της. Σπούδασε Φιλολογία, παίρνοντας την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας, όμως σύντομα κατάλαβε πως θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερο με τον εγκέφαλο, και έτσι πήγε στη Βαρκελώνη, όπου έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη νευροεπιστήμη της γλώσσας.
Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της, ξεκίνησε διαπανεπιστημιακή έρευνα, που την έφερε και στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, πάνω στους μηχανισμούς της ορμόνης ωκυτοκίνης στον ανθρώπινο λόγο και στη φωνητική επικοινωνία των πτηνών. «Για να καταλάβουμε καλά τον ρόλο ενός γονιδίου σε ένα σύστημα όπως αυτό της γλώσσας, πρέπει να καταλάβουμε καλά την εξέλιξή του», σημειώνει. Για να εξετάσει την ποιότητα της ωκυτοκίνης σε βάθος, ξεκίνησε ενδελεχή μελέτη πάνω στα γονιδιώματα, διαπιστώνοντας πως πολλές φορές οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για τα ίδια γονιδιώματα. Τώρα θέλει να εγκαθιδρύσει μια ενοποιημένη ονομασία για όλα τα γονίδια σε όλα τα σπονδυλωτά.
Ετσι ήρθε κοντά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERGA, στόχος του οποίου είναι η αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, και μαζί με μία συνάδελφο εκπροσωπούν την ελληνική ομάδα του ERGA, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα στην αλληλούχιση των γονιδιωμάτων της Ελλάδας τα είδη προς εξαφάνιση. «Η συμμετοχή μου στην ελληνική ομάδα του ERGA μού δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να επιστρέψω», αναφέρει η κ. Θεοφανοπούλου, όμως, όπως και τον κ. Ασσαέλ και την κ. Καψετάκη, την ανησυχεί ότι οι πόροι για την επιστημονική έρευνα είναι πολύ περιορισμένοι στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Αμερική ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οσον αφορά το κομμάτι της νευροβιολογίας της γλώσσας, το προσεγγίζει μέσω εργαστηριακής έρευνας στο Ροκφέλερ, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα που υποστηρίζουν τη φωνητική παραγωγή στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με έμφαση στα πτηνά. Η θέση της στη λίστα Forbes της έδωσε ηρεμία και χαρά, που μπορεί να τη μοιραστεί με αγαπημένους ανθρώπους. «Αντικατοπτρίζει ότι αυτό το ταξίδι που με έφερε σε αυτή τη διάκριση», λέει η κ. Θεοφανοπούλου, «δεν είναι ένα ταξίδι μοναχικό».
Ο 27χρονος Γιώργος ΚαλλίγεροςΟ μοναδικός Έλληνας στην κατηγορία της λίστας «Βιομηχανία» γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο 27χρονος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Έτσι βρέθηκε το 2015 στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering.
Όταν επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για το μεταπτυχιακό του ασχολήθηκε με τη μελέτη του ποδηλάτου ως μοντέρνου μέσου αστικής μεταφοράς. Στη συνέχεια μαζί με τον Dan Keene, ίδρυσαν την Pushme, μια εταιρεία που ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ΤIER (ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών) στις αρχές του 2020 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου της σε 4.500 τοποθεσίες σε 85 διαφορετικές πόλεις.
Σήμερα ο νεαρός επιχειρηματίας ζει στο Λονδίνο και έχει τη θέση του διευθυντή Hardware στην TIER Mobility.
The post Forbes: Οι τέσσερις Έλληνες επιστήμονες που μπήκαν στη λίστα appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΕΟΔΥ ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Κοντά στα 4.000 σήμερα τα κρούσματα- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΤΩΡΑ: Χάος στην Λεωφόρο Αθηνών! Ουρά χιλιομέτρων προς Κόρινθο – Δείτε τι έχει συμβεί
- Τραγωδία στην Εύβοια: Πέθανε η 26χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο – Αγωνία για το μωρό της
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 14 Απριλίου- Πότε πέφτει το Πάσχα
- Κυψέλη: Σοκ με επίθεση σε 25χρονη έγκυο. Πού της έριξε καυστικό υγρό, πού ψάχνουν τον δράστη
- Γιώργος Καραϊβάζ: Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου
- Βόμβα στα εργασιακά: Τέλος το 8ωρο. Νέο ελαστικό ωράριο, ψηφιακή κάρτα εργασίας, νόμιμες υπερωρίες
- Έγινε η πρώτη ανάγνωση για την ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη" και Ιούνιο ξεκινάνε τα γυρίσματα
- Forbes: οι τέσσερις έλληνες επιστήμονες που μπήκαν στη λίστα
- Το ήξερες ότι ο υπολογιστής σου μπορεί να κλείσει μόνος του όποτε το θελήσεις εσύ;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Forbes: οι τέσσερις έλληνες επιστήμονες που μπήκαν στη λίστα
- Τα θερμά λόγια του πέτσα για τον θεοδωρικάκο
- Νέα έκκληση μητσοτάκη σε ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο
- Μακρινίτσα: εισαγγελική παραγγελία για έρευνα σχετικά με τον δράστη
- Η φωτογραφία της νανάς παλαιτσάκη μέσα από το νοσοκομείο
- 4.033 κρούσματα, 801 σε μεθ, 93 θάνατοι
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Forbes: οι τέσσερις έλληνες επιστήμονες που μπήκαν στη λίστα
- Η φωτογραφία της νανάς παλαιτσάκη μέσα από το νοσοκομείο
- 4.033 κρούσματα, 801 σε μεθ, 93 θάνατοι
- Νέα έκκληση μητσοτάκη σε ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο
- Μακρινίτσα: εισαγγελική παραγγελία για έρευνα σχετικά με τον δράστη
- Τα θερμά λόγια του πέτσα για τον θεοδωρικάκο
- Όλες οι πληροφορίες για τα παιχνίδια του οπαπ μετά το άνοιγμα των καταστημάτων
- Johnson & johnson: περισταστικά θρόμβωσης στις ηπα
- Καραμανλής: υποδομές, θεσμικό πλαίσιο και καθημερινότητα τα κοινά πεδία δράσης
- Περιφέρεια αττικής κατά δούρου για τις λαϊκές αγορές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- 5 φράσεις που λες καθημερινά στον σκύλο σου, αλλά πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις από σήμερα!
- Κεραμέως: Από 21 Απριλίου ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών – Χωρίς ηλικιακή προτεραιοποίηση
- Για ρύθμιση 120 δόσεων και κούρεμα ως 60% του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας (video)
- Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 9.000 οι νεκροί – Και νέα “έκρηξη” με 4.033 νέα κρούσματα – 802 οι διασωληνωμένοι – 93 νεκροί σε 24 ώρες
- O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων
- ΕΟΔΥ: 93 νεκροί, 802 διασωληνωμένοι και 4.033 νέα κρούσματα κορονοϊού (13/4)
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 14 Απριλίου- Πότε πέφτει το Πάσχα
- ΕΟΔΥ ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Κοντά στα 4.000 σήμερα τα κρούσματα- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- ΦΙΑΣΚΟ και με την Johnson & Johnson! ΟΙ ΗΠΑ «παγώνουν» το εμβόλιο, πάει πίσω και στην Ευρώπη...
- ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές ζητούν να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson