H δ/ντρια του μπενακειου φυτοπαθολογικου ινστιτουτου απαντα στο fimotro

21:29 15/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Κύριοι του Fimotro,
Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το “δημοσίευμα” της σελίδας σας, περί δήθεν ενίσχυσης του Μπενακείου Φυτοπαθoλογικού Ινστιτούτου, με 11,5 εκ. Ευρώ, “μαζί με το χαράτσι και τις αποφάσεις και τις εντολές της Τρόικας”! Στο δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρεται...
και το όνομα του κου Αλέξανδρου Σαμαρά, Προέδρου του Ινστιτούτου.
Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που πολλές φορές επιχειρήθηκε να πληγεί το κύρος του Ινστιτούτου. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αφαιρέσουν από το Ινστιτούτο διαχρονικές
αρμοδιότητες οι οποίες υλοποιούνται με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια όπως είναι εκείνη του ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων, εκτοπίζοντας το ΜΦΙ από το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό του ρόλο.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης και τους λόγους που κάποιοι, προφανώς ευρισκόμενοι σε σύγχυση, προσπαθούν να συνδέσουν την οικογένεια Σαμαρά, με δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση του Ινστιτούτου.
Επειδή, προφανώς οι συντάκτες του δημοσιεύματος διακατέχονται από εμπάθεια και αγνοούν βασικές ιστορικές αλήθειες, θα πρέπει να σημειώσουν ότι ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η κόρη του Πηνελόπη Δέλτα, προγιαγιά του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά, δώρισαν το 1929 στο Ελληνικό Δημόσιο, έκταση 19 στρεμμάτων στην Κηφισιά, όπου και έκτοτε στεγάζεται το ΜΦΙ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό Νόμο του 1929, το Ινστιτούτο διοικείται από πενταμελή, μη αμειβόμενη Διοικητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν 3 μέλη από την οικογένεια των δωρητών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο εκάστοτε Διευθυντής του Ινστιτούτου.
Το ΜΦΙ εδώ και 80 χρόνια, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε χιλιάδες αγρότες ετησίως στον ευρύ τομέα της φυτοπροστασίας, της φυτουγείας, της ασφάλειας στην γεωργική παραγωγή και της ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων για τον καταναλωτή. Επίσης παρέχει τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία του επιστημονικού του δυναμικού για τη στήριξη και ανταπόκριση της Ελλάδος στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΜΦΙ, όπως οφείλει και δικαιούται, υπέβαλε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αίτημα χρηματοδότησης για την επισκευή των κτηρίων του, κάποια εκ των οποίων είναι κατασκευασμένα από το 1920. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κτήριο κατεδαφίστηκε ως επικίνδυνο και ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων έχει κριθεί ως ακατάλληλο για χρήση μετά από το μεγάλο σεισμό του 1999. Πολλοί μάλιστα από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να εργάζονται σε κοντέινερς.
Για το σκοπό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είχαν βγει οι σχετικές άδειες από το 2008. Λόγω του ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έχει ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες από το 2008, συμμετείχε, όπως όφειλε, στην ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, «ΑΤΤΙΚΗ 2007-2013» στη Θεματική Προτεραιότητα (2) - Ανάπτυξη Ερευνητικών Υποδομών που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα