Handelsblatt: σύμβολο μίας νέας εποχής το ελληνικό

13:03 4/7/2020 - Πηγή: Fimotro

Στην τελετή έναρξης εργασιών στο Ελληνικό αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της οικονομικής Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα υλοποιεί το μεγαλύτερο αστικό αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης» η εφημερίδα σημειώνει ότι «ξεκίνησε και επίσημα η ανάπλαση στο «αεροδρόμιο-φάντασμα του Ελληνικού». Για την Ελλάδα το εγχείρημα έχει μεγάλη συμβολική και

οικονομική σημασία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «προηγήθηκαν σχέδια και διαμάχες επί δυο σχεδόν δεκαετίες. Τώρα αρχίζουν τα έργα. Το πρωί της Παρασκευής ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολυαναμενόμενη ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Σε μια έκταση 6,2 τετρ. χιλ. θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα, γραφεία, χώροι αναψυχής, ένα καζίνο και το μεγαλύτερο πάρκο της ελληνικής πρωτεύουσας.Με έναν επενδυτικό όγκο 8 δις ευρώ το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο αστικό αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης από το Ελληνικό, η ΗΒ σχολιάζει: «Για τη χώρα το εγχείρημα έχει όντως μεγάλη συμβολική και οικονομική σημασία. Σηματοδοτεί το ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη 10χρονη οικονομική κρίση και ύφεση. Το Ελληνικό συμβολίζει την απαρχή μιας νέας εποχής. Οι εργασίες ανάπλασης θα προσφέρουν απασχόληση σε 10.000 ανθρώπους. Μετά την ολοκλήρωση θα δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας».

Σύμβολο στασιμότητας και παρακμήςΕλληνικό: για δεκαετίες ανεκμετάλλευτο

Όπως αναφέρει η HB, «οι εργασίες ξεκινούν με την κατεδάφιση 970 κτιρίων στον πρώην χώρο του αεροδρομίου. Το 2001 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Το Ελληνικό που ήταν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από το 1938 έκλεισε. Επί 19 χρόνια το αεροδρόμιο-φάντασμα ήταν ένα σύμβολο της πολιτικής στασιμότητας και της οικονομικής παρακμής της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τμήματα του αεροδρομίου αναβίωσαν για λίγο. […] Στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 o άδειος τερματικός σταθμός λειτούργησε ως προσωρινό κατάλυμα για χιλιάδες κατατρεγμένους από τη Συρία και το Αφγανιστάν».

«[…] Τα πρώτα σχέδια χρήσης του χώρου χρονολογούνται στο 1995, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Υπήρχαν σκέψεις να γίνει πάρκο το σύνολο του χώρου.

Με την απαρχή της οικονομικής κρίσης το 2008 όμως, όταν η Ελλάδα διολίσθησε στην κρίση χρέους, εντάθηκαν οι πιέσεις των διεθνών πιστωτών για εμπορική χρήση του χώρου. Η ιδιωτικοποίηση συγκαταλεγόταν στους όρους που έπρεπε να υλοποιήσει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα των δανείων.

Την άνοιξη του 2014 το έργο ανατέθηκε σε μια κοινοπραξία επενδυτών υπό την ελληνική Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ -2,56%. H αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ όμως που κυβέρνησε μεταξύ 2015 και 2019 επέδειξε κωλυσιεργία. Ο συντηρητικός Μητσοτάκης που ανέλαβε πριν από έναν χρόνο είχε θέσει το Ελληνικό στις προτεραιότητές του».

Ενταση με Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι δεν μίλησαν ακόμη

Με αφορμή την ένταση στη Μεσόγειο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung βάζει στο μικροσκόπιό της την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

«Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη και ευάλωτη (όπως δείχνει το παράδειγμα της Συρίας). Ο Ερντογάν ποντάρει στην περαιτέρω άνοδο της χώρας του. Ωστόσο αυτό μπορεί να φέρει και πισωγυρίσματα. Επιπλέον: η Τουρκία θα εξαρτάται για πολύ καιρό ακόμη από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, επενδυτές και τουρίστες. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ξεκινήσει ούτε στο ελάχιστο να παίζουν αυτό το χαρτί».

Την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης τέλος και του πρωθυπουργού Φιλίπ σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung:

«Ο Φιλίπ επιστρέφει στη Χάβρη για να αναλάβει πάλι τη δημαρχία. Δεν πρόκειται για πισωγύρισμα, αλλά περισσότερο για την προετοιμασία του επόμενου βήματος. Τον Μακρόν περιμένουν δύσκολοι μήνες. Η ύφεση μόλις ξεκίνησε, στη Βουλή οι βουλευτές του μετακινούνται αριστερά και δεξιά ενώ στις δημοτικές εκλογές το κόμμα του Μακρόν ήταν ανύπαρκτο. Ο Φιλίπ, αντιθέτως, φεύγει αψεγάδιαστος. Δεν υπάρχει σκάνδαλο, το οποίο να μπορεί να του προσάψει κανείς. Αυτό τον θέτει στο επίκεντρο της φημολογίας για τις προεδρικές εκλογές του 2022».

ΠΗΓΗ: DW

The post Handelsblatt: Σύμβολο μίας νέας εποχής το Ελληνικό appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα