Iek, i.iek, κολλεγια : διαβαστε τι να προσεξετε πριν γραφτειτε σε ιδιωτικες σχολες - διαδωστε παντου

13:53 3/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Aπό το : prezatv
Το ΠΡΕΖΑ TV παρουσιαζει εναν οδηγο με χρησιμες συμβουλες για οσους μαθητες δεν πετυχαν να περασουν σε καποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μεσω των Πανελλαδικων εξετασεων και θα στραφουν στις ιδιωτικες σχολες,στα Ι.ΙΕΚ και τα...
Κολλεγια.
Επειδη τα λεφτα για την ιδιωτικη παιδεια ειναι παρα πολλα και στην προκειμενη περιπτωση δεν ισχυει η θεωρια του "οτι πληρωσεις εχεις",καθως εχει παρατηρηθει το φαινομενο,ακριβες και πολυδιαφημισμενες σχολες,να προσφερουν πολυ κακο μορφωτικο προϊον,με το επιπεδο γνωσεων που παρεχουν να ειναι κατωτερο του Λυκειου και επειδη εναν τετοιο οδηγο με συμβουλες,εντελως τυχαια δεν εχει βγαλει το Υπ.Παιδειας,πριν γραφτειτε σε καμποια ιδιωτικη σχοληδιαβαστε τι πρεπει να προσεξετε

1)Κάντε ερεύνα αγοράς. Εφόσον γνωρίζετε το τι ειδικότητα θέλετε να σπουδάσετε,ψάξτε και βρείτε όλα τα Ι.ΙΕΚ και τα Κολλέγια που την έχουν. Πάτε σε όλες ανεξαιρέτως τις σχόλες και δείτε τι πακέτα σπουδών και μαθημάτων σας προσφέρουν. Μην πάτε απευθείας μόνο στα πολυδιαφημισμένα,ώστε να δείτε και το τι παίζει στην αγορά,μονοί σας.

2)Ρωτήστε τι βιβλία σας παρέχει το Ι.ΙΕΚ ή το Κολέγιο και ποια θα αγοράσετε εσεις. Προσοχή:Υπάρχουν Ι.ΙΕΚ που έχουν ένα βιβλίο για όλα τα μαθήματα της χρονιάς! Δείτε τα και κρίνετε.

3)Ρωτήστε τι πτυχίο παίρνετε όταν θα τελειώσετε το Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιοπου θα επιλέξετε. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι Ι.ΙΕΚ (2 χρόνια χωρίς Bachelor ή Master) παίρνουν πτυχίο βοηθού δίνοντας εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση,ενώ των Κολλεγίων,πτυχίο Πανεπιστημίου.
-Σε περίπτωση που κάνετε Bachelor ή Master στο Ι.ΙΕΚ που θα επιλέξετε,ρωτήστε απο ποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα είναι το πτυχίο και έπειτα πάρτε τηλέφωνο στο Υπ. Παιδείας για να δείτε αν είναι αναγνωρισμένο απο το Ελληνικό Κράτος.
-Προσοχή:Κρατική πιστοποίηση σπουδών μπορεί να πάρει ένας σπουδαστής μόνο απο Ι.ΙΕΚ και όχι απο Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

4)Ρωτήστε το ποιοι είναι οι καθηγητές που διδάσκουν και ποιο είναι το βιογραφικό τους.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε καλλιτεχνικό ή δημοσιογραφικό τομέα σπουδών ρωτήστε αναλυτικά: ποιοί διδάσκουν (ονοματικά),ποιοι είναι απλοί συνεργάτες και έρχονται μόνο 1 φορά το μήνα για μαθήματα τύπου masterclass) ,ποιος είναι ο κύκλος σπουδών,τι είδους δραστηρίοτητες διοργανώνει η σχολή,με τι επιτυχία και ποιοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν το προηγούμενο έτος.
-Προσοχη στις παραπλανητικες διαφημιστικες καταχωρισεις.Πολλες σχολες διαφημιζουν πως σε αυτες διδασκουν γνωστοι δημοσιογραφοι,ηθοποιοι,σκηνοθετες,τραγουδιστες...ενω στην πραγματικοτητα,αυτοι οι ανθρωποι συμμετεχουν μονο σε σεμιναρια και δεν παραδιδουν μαθηματα.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε άλλα επαγγέλματα,βεβαιωθείτε πως οι καθηγητές σας θα έχουν τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου και εάν είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο τους.

5)Ψάξτε και βρείτε σπουδαστές παλαιότερων ετών στο Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιοπου θα επιλέξετε. Μην ρωτήσετε μόνο τους σπουδαστές-κράχτες που δουλεύουν αυτή τη περίοδο στη σχολή τους και β
Keywords
Αναζητήσεις
ελευθερων σπουδών μειονέκτηματα, μειονεκτηματα ιεκ
Τυχαία Θέματα