KΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ή ΦΟΡΟΣ 30% ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Στο “δόκανο” οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Η συμφωνία για τη φορολόγησή τους φαίνεται πως είναι την τελική ευθεία μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ζυρίχη ο ΓΓ του υπουργείου Η. Πλασκοβίτης με τον ομόλογό του Μ. Αμπούλ .Φόρους σε όσους έχουν καταθέσεις στην...
Ελβετία θα επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προσφέροντας ως αντάλλαγμα την τήρηση της ανωνυμίας τους. Στο προσύμφωνο που θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανέμσα στις δύο χώρες θα προβλέπεται οτι στο τελικό ποσό που θα πληρώνουν οι μεγαλοκαταθέτες θα λαβάνεται υπόψη η κίνηση των τραπεζικών τους λογαρισμών την τελευταία δεκαετία.

Η
συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας - Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της (οι διαπραγματεύσεις με Γερμανία και Αγγλία ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011).

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτη φάση τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας, που σε σημαντικό βαθμό διευκρινίστηκαν στην συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου, θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα