Kinδυνευουν και γερμανικες τραπεζες με χρεοκοπια...

Η κρίση απειλεί με χρεοκοπίες ακόμη και τράπεζες στη Γερμανία εκτίμησε ο γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, ...
Γκούντραμ Βολφ,
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν κι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, η κρίση δεν έχει τελειώσει.
«Τράπεζες που έχουν μεγάλα προβλήματα πρέπει να προβαίνουν σε ανακεφαλαιοποίηση μέσω των πιστωτών τους» αναφέρει και διερωτάται για το εάν θα πρέπει οι τράπεζες
να υποχρεώσουν τους πιστωτές τους να συμμετέχουν στις απώλειες ή θα πρέπει να «μπει χέρι» στα χρήματα των φορολογουμένων.
Χρήση χρημάτων από φορολογία, αναφέρει, θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όμως, τονίζει, ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης για όλες τις άλλες τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, εάν οι πιστωτές εξαναγκαστούν να συμμετέχουν.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τον τραπεζικό τομέα σε συστημική κρίση», είπε ο κ. Βολφ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Manager Magazine και πρόσθεσε: «Η διένεξη στην Ε.Ε. στην παρούσα φάση αφορά στο πόσα κονδύλια προέρχονται από την Ε.Ε. και πόσα από τα κράτη. Κατ' αρχάς θα πρέπει να είναι τα εθνικά κράτη υπεύθυνα».
Όμως, όπως σημειώνει, δε μπορούν τα εκάστοτε κράτη να επωμίζονται όλο το βάρος, ειδικά εάν αυτό αυξάνει υπέρμετρα το δημόσιο χρέος τους.
«Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεται ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών υφίσταται. Υπάρχουν πολλές αδύναμες τράπεζες, ακόμη και στη Γερμανία» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση που πρέπει να τηρήσει η Γερμανία, ο κ. Βολφ επισήμανε ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεριμνήσει για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας και να προχωρήσει σε επενδύσεις.
«Η ανάπτυξή της θα έπρεπε να είναι διπλάσια σε μέγεθος ούτως ώστε η Γερμανία να καταστεί ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την αντίσταση έναντι της τραπεζικής ένωσης και του ευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης.
«Για μία κοινή αγορά κεφαλαίων χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο τράπεζες που δρουν σε εθνικό επίπεδο. Και τέλος, χρειαζόμαστε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Η τεράστια ανεργία των νέων οδηγεί στο να χάνεται μία γενιά. Θα πρέπει κάτι να γίνει. Οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα» κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα