MIZΕΣ MADE IN USA ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

13:25 17/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου 
(απο Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Ενα ακόμα εισαγόμενο σκάνδαλο διαφθοράς και μιζών προστέθηκε στο «μητρώο» του ΟΤΕ, ο οποίος τελικά όποτε έβγαινε για ψώνια, εξυπακούετο ότι δρομολογούντο και... προμήθειες για τους χειριστές των συμβάσεων.
Αυτή τη φορά το καμπανάκι χτύπησε από τις ΗΠΑ, με την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Comverse Techology
Inc να παραδέχεται ότι δωροδόκησε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ -την περίοδο 2003-2006- προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 10 εκατ. δολαρίων που της απέφεραν κέρδη 1,2 εκατ. δολαρίων και να προβαίνει σε συμβιβασμό με το SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) και το υπουργείο Δικαιοσύνης.Την Comverse την πρόδωσαν τα βιβλία της στα οποία οι έλεγχοι του SEC αλίευσαν «προμήθειες αντιπροσώπων», αλλά διαπίστωσαν και χαλαρό εσωτερικό έλεγχο από μέρους της.Το ψάξιμο οδήγησε σε 536.000 δολάρια «αθέμιτων πληρωμών σε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ μέσω θυγατρικής από το Ισραήλ». Με την απόφαση της 7ης Απριλίου 2011 του SEC αλλά και του αρμόδιου δικαστηρίου στην Comverse επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων υπέρ του πρώτου και 1,2 δολαρίων υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Βαρύ πρόστιμο για δωροδοκία στον ΟΤΕ που ωχριά μπροστά σ' αυτές της «μάνας» Siemens, ωστόσο αυτό προβλέπεται για τους παραβάτες του Foreign Corrupt Practices Law.Στην καταδικαστική απόφαση επισημαίνεται με έμφαση ότι «ο ΟΤΕ έχει μέτοχο και το Δημόσιο», ενώ «η διεκπεραίωση των μιζών έγινε μέσω υπεράκτιας από την Κύπρο, με τον ενδιάμεσο να κρατά το 15% και να διαθέτει το 85% για δωροδοκίες».
*Η Comverse εμφανίζεται πρώτη φορά στον ΟΤΕ το 1999 χέρι χέρι με την Intracom. Είναι η περίοδος που εξελίσσονται πλήρως οι προγραμματικές συμφωνίες και η Intracom έχει ξεμείνει από τεχνολογικό συνεργάτη, καθώς η Ericsson αυτονομήθηκε και εμφανιζόταν αυτοτελώς με την ελληνική θυγατρική της.
Σε πανηγυρική ανακοίνωσή της η Comverse γνωστοποιεί ότι επελέγη από τον ΟΤΕ για την πλατφόρμα της με την οποία υποστηρίζονται υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (Voice mail κ.λπ.) και ότι με το συμβόλαιο αυτό θα καλύψει 1 εκατ. συνδρομητές.
*Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2004, Comverse και Cosmote ανακοίνωσαν νέα συμφωνία για πλατφόρμα διαχείρισης των SMS κ.λπ., ενώ η τελευταία διαχειριζόταν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία και στα Σκόπια τις οποίες αργότερα απέκτησε, όπως και την αντίστοιχη στη Ρουμανία.
Την είδηση για τις μίζες σε δολάρια τη δημοσιοποίησε πρώτο το Bloomberg (στην Ελλάδα αναπαρήχθη μόνο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ!), με τον ΟΤΕ να δηλώνει πως θα πραγματοποιήσει εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι έχει συμβεί. Εν προκειμένω ποιοι τα πήραν, καθώς το μόνο που λείπει είναι τα ονοματεπώνυμα των επιτήδειων του ΟΤΕ που προφανώς προώθησαν ή και υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις.
Βεβαίως ο ΟΤΕ δεν διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του σε σχέση με τις μίζες της Siemens, καθώς ουδέποτε δημοσιοποίησε αποτέλεσμα εσωτ
Keywords
Τυχαία Θέματα