Mhnymata απο τον γοργοποταμο για τις γερμανικες αποζημιωσεις...

Με ιδιαίτερες αναφορές στα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμψε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και έμφαση στα σημεία εκείνα...
τα οποία έχουν σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο εξελίχθηκε, το μεσημέρι, στο μνημείο του Γοργοποτάμου, η εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας και την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έφτασαν στην περιοχή από όλη σχεδόν την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού ζήτησαν τα αναλλοίωτα μηνύματα
του Γοργοπόταμου να μεταφερθούν στις επόμενες γενεές και να σημαδέψουν την πορεία των πραγμάτων από τώρα και στο εξής. Ανάμεσά τους παρών για πολλοστή φορά και ο Βασίλης Πριόβολος (καπεταν Ερμής) της αντίστασης που έχει συνδέσει το όνομα του με όλη την αντιστασιακή πορεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Κώστας Κουτσογιανακόπουλος.

Παρόντες ήταν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης ο Πάρις Μουτσινάς των Ανεξάρτητων Βουλευτών. Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Από το ΠΑΣΟΚ παρέστη ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρ. Μπόκος ενώ τη ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο Χρ. Πολύμερος μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως η συνεργασία εκείνης της εποχής είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι «θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα που διέρχεται η χώρα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα την οποία χαρακτήρισε «νέα μεγάλη πρόκληση» και μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που επιβάλει συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά.

Που επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση, ρεαλισμό. Που απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Επιχειρώντας την προβολή στην σημερινές διαμορφωμένες συνθήκες τόνισε πως «οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουν τα προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας» και κατέληξε τονίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να καλλιεργηθεί, και προοπτικά να εμπεδωθεί, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και σύνθεσης, τουλάχιστον για τα μείζονα θέματα».

Μάλιστα αναφερόμενος στις συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στη χώρα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι «οφείλουμε, όλοι μας, με ενότητα, να εργασθούμε για να «γεφυρώσουμε» τις όποιες διαφορές μας», για να συμπληρώσει ακόμη την υποχρέωση «να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση, με το μικρότερο δυνατό κόστος και τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για την επαναφορά της στη θέση που της επιβάλλει η διακριτή και μακραίωνη ιστορία της».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και στην κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του γενικού λογιστηρίου του κράτους τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γερμανία οφείλουμε «να το προσεγγίσουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με την προσήκουσα σοβαρότητα» όπως τόνισε.

Εκτίμησε ότι χρειάζεται και από τις δύο πλευρές «υπευθυνότητα και μεθοδικότητα» και συμπλήρωσε ότι «να το αντιμετωπίσουμε όπως συνάδει με ένα σοβαρό κράτος αλλά και με ένα σοβαρό εταίρο του».

Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επανέλαβε ότι έχει κηρύξει ανένδοτο σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σημεία τα οποία έχουν αναδειχθεί μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Μάλιστα από το βήμα του εορτασμού στο Γοργοπόταμο ο Νότης Μαριάς είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να υπενθυμίζουμε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην κα Μέρκελ και την παρέα της ότι η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει άμεσα τις οφειλές της προς την Ελλάδα ύψους τουλάχιστον 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

Ο κ. Μαριάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβαση την οποία προετοιμάζει αύριο Δευτέρα στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις γερμανικές επανορθώσεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως ορισμένες από τις ερμηνείες επιχειρούν να παραποιήσουν τα διαχρονικά μηνύματα της ανατίναξη της γέφυρας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μία προς μία τις διαφορετικές προσεγγίσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας σαν κεντρικό σημείο αναφοράς τις γερμανικές επανορθώσεις τις οποίες χαρακτήρισε σαν «το ιστορικό και ηθικό χρέος απέναντι στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Ο λαός μας έχει μάθει να κάνει θυσίες όταν βλέπει τις δυσκολίες. Θέλει όμως να βλέπει ότι κάνουν όλοι θυσίες και ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραϊσκος μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης.

Τέλος ο δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης χαρακτήρισε τις γερμανικές επανορθώσεις ως «ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος» και ζήτησε ενότητα και αμετακίνητη στάση σε ότι αφορά τη διεκδίκηση. Ο ίδιος εξήγγειλε την αναβάθμιση του μουσείου της εθνικής αντίστασης που λειτουργεί στη Λαμία.
Keywords
Τυχαία Θέματα