Na προχωρησει η αξιολογηση ζητησε ο δραγασακης

16:55 26/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Νέα πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε από το βήμα του πρώτου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ταυτόχρονα πως...
συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στον έκτο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους
9 δισ. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;», ανάφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δραγασάκης με την εν λόγω αποστροφή του, έδειξε ευθέως προς τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη μέτρων έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρόσφατο άρθρο του, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά πως οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί και «οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη.

«Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση:

Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν.

Ο κ. Δραγασάκης συνέδεσε μάλιστα το θέμα της αξιολόγησης με το προσφυγικό. «Η κρίση καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν». Ταυτόχρονα, προσδιόρισε το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκύψει από το προσφυγικό, εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Με αυτό το δεδομένο υπάρχει αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης ενώ απέρριψε την πρόταση κάλυψης αυτού του κόστους μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της περιλαμβάνει:

Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.
Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος που κατηγορείται για εκβιασμούς, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως σε αυτή τη χώρα δεν εκδηλώνονται μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής αλλά λειτουργούν και θεσμοί οι οποίοι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη, ενεργούν με αποτελεσματικότητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα