Nea ληξιπροθεσμα 1 δις ευρω το μηνα...

Εκρηξη νέων χρεών καταγράφεται στα ταμεία των εφοριών, αφού από την αρχή του τρέχοντος έτους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα «φρέσκα» χρέη, ...
κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα, προβληματίζοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εσόδων το προσεχές διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα «φρέσκα» χρέη στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκαν στα 6,188 δισ. ευρώ από 5,38 δισ. ευρώ που ήταν
μέχρι τον Αύγουστο και 4,79 δισ. ευρώ στο επτάμηνο.
Ουσιαστικά δηλαδή το Σεπτέμβριο, οπότε και η πλειοψηφία των φορολογουμένων είχε κληθεί να πληρώσει την πρώτη δόση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 808 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας το αδιέξοδο των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Το πρόβλημα δε γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς, όπως πιστοποιούν τα ίδια στοιχεία της ΓΓΠΣ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών (πριν από την 31η/12/2012) και των νέων, παραμένει «καρφωμένο» πάνω από τα 60 δισ. ευρώ, ενώ περίπου το 20% των φορολογουμένων (ή ένας στους πέντε) δεν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η ανοδική πορεία των νέων χρεών, μήνα με το μήνα, εντείνει τους φόβους των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου και το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο, καθώς εκτός από το «τσουνάμι» από «ραβασάκια» της εφορίας που πρέπει να εξοφληθούν, για εισόδημα, ακίνητα και Ι.Χ. τα οποία έρχονται, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν και άλλες ­ανελαστικές υποχρεώσεις όπως σχολικά έξοδα, φροντιστήρια, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.

Η μηνιαία ανοδική πορεία των νέων χρεών προς το Δημόσιο εντείνει τους φόβους του υπουργείου Οικονομικών ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει «έξαρση» του φαινομένου. Τα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται πάντως ότι η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και τη γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που εξακολουθεί να πλήττει την αγορά, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι με βάση τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 59,664 δισ. ευρώ, από 58,969 δισ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο, όμως είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσουν και πάλι τα 60 δισ. ευρώ, καθώς στο εν λόγω ποσό δεν λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα μη φορολογικά έσοδα, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Η αγωνία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι από τις εισπράξεις των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών, που είχαν δημιουργηθεί δηλαδή έως και την 31η Δεκεμβρίου 2012, μέχρι τέλος του έτους πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία ακόμη 900 εκατ. ευρώ.
Ελεγχοι πολιτικών
Με νόμο του 2013 καταργήθηκε η διάταξη που εξαιρούσε τους Ελληνες πολιτικούς και τις οικογένειές τους από τραπεζικούς ελέγχους που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι πλέον η Ελλάδα έχει εναρμονίσει τη σχετική νομοθεσία με τις συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF).
Απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χρυσούλας Γιαταγάνα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με το νόμο 4170/2013 καταργήθηκε η διάταξη που ανέφερε ότι τα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα δεν υπόκεινται σε τραπεζικό έλεγχο για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρημάτων ή για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, μάλιστα, ότι πλέον προβλέπεται η «εφαρμογή αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας» τόσο για ημεδαπά όσο και για αλλοδαπά πολιτικά πρόσωπα, «εξαιτίας των δυνατοτήτων και κατ’ επέκταση των κινδύνων που άπτονται της πολιτικής φύσης της θέσης τους». Ο κ. Στουρνάρας τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που προχώρησε σε μια τέτοια θεσμική εξίσωση ημεδαπών και αλλοδαπών πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην υπό συζήτηση πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα