Ta 11.4 δις αποθεματικα του τχς "μαξιλαρι" στις.... διαπραγματευσεις με την τροϊκα

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Η θετική έκβαση των stress test για τις ελληνικές τράπεζες δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος των κραδασμών που πέρασε ο κλάδος λόγω των ζημιών του PSI+. Έχει ανάψει πλέον το «πράσινο φως» για τη... διαπραγμάτευση με την τρόικα στη μετά μνημονιακή εποχή της χώρας. Δηλαδή, ως προς τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας και την απομάκρυνση
ενός δημοσιονομικού προγράμματος στο οποίο θα προβλεπόταν η λήψη επιπλέον μέτρων.
Παράλληλα με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, συζητείται το ενδεχόμενο ύπαρξης προληπτικής, ανοιχτής «γραμμής» στήριξης της χώρας από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ESM, υπό συγκεκριμένους όρους, το οποίο θα "εξασφάλιζε κεφάλαια" εφόσον το ελληνικό δημόσιο τα χρειαζόταν και δεν μπορούσε να τα αντλήσει από τις αγορές.

Tο «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί έναν «άσο» στο «μανίκι» του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Και τούτο διότι, αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι να επιστρέψει τα 11,4 δισ. ευρώ που έχει τώρα το ΤΧΣ, στο ευρωπαϊκό ταμείο (ESM), με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους, τα οποία παράλληλα θα αποτελούν την ανοιχτή «γραμμή» στήριξης για τη χώρα εφόσον χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την υιοθέτηση ενός τέτοιου «μοντέλου» προληπτικής στήριξης. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει τη διατήρηση των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων για τη χώρα. Σε περίπτωση που κατά την εποπτεία, η οποία θα γίνεται σε 6μηνιαία βάση, διαπιστωθεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν επιτευχθεί, τότε θα εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα.Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο.Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν κυρίως η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο κ. Σόιμπλε ανήκει στους «σκληρούς» της Ευρωζώνης και της Γερμανίας που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή εποπτεία της ελληνική οικονομίας και να διατεθεί ένανέο πρόγραμμα στην χώρα.Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει μία ηπιότερης μορφής εποπτεία στο πλαίσιο εκείνης που ασκείται ούτως ή αλλιώς από την Κομισιόν, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί η χρήση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε:
«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το πώς προχωράμε, το πώς πάει η ελληνική οικονομία και επίσης το γεγονός ότι στο τέλος της χρονιάς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μία νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Σε αυτό το θέμα, και εκείνοι το καταλαβαίνουν και θα πρέπει σύντομα να βρούμε μία λύση και να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση».Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της τρόικας, ο υπουργός ανέφερε πως το θέμα αυτό «δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως και τώρα συζητάμε για να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα είναι ευρωπαϊστής. Θέλει μία ισχυρή Ευρώπη και για να έχουμε μία ισχυρή Ευρώπη θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την πορεία της συνάντησης χθες στο Βερολίνο.
Και οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα