Ta 5,8 r του ιανουαριου στην κεφαλονια ''γεννησαν'' παραλιες...

08:07 2/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ του Ιανουαρίου δεν έφερε μόνο καταστροφές και πόνο για την Κεφαλονιά αλλά και «δημιουργία» νέων παραλιών...
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδόπουλο στην περιοχή της Παλικής, η γη σε ορισμένα σημεία έχει ανυψωθεί έως και κατά 20 εκατοστά δημιουργώντας παραλίες εκεί που δεν υπήρχαν.

Στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Παλικής εκεί που πρώτα η θάλασσα
έφθανε μέχρι το βράχο, σε ύψος όπως φαίνεται και από το σημάδι που έχει αφήσει

Η πιο μεγάλη και εμφανής αλλαγή καταγράφηκ στη θέση Λιβάδι όπου εκεί που υπήρχε μια στενή παραλία, τώρα υπάρχει μια παραλία αρκετών μέτρων με κλίση. Η τεράστια αυτή επέκταση οφείλεται στο γεγονός ότι η θάλασσα εκεί ήταν πολύ ρηχή.

Η παραλία στο Λιβάδι πριν τον σεισμό

Η παραλία στο Λιβάδι μετά το σεισμό

Αντίστοιχα στον υδροβιότοπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της παραλίας έχει ανέβει η στάθμη του νερού.

Η ομάδα του κ. Παπαδημητρίου, (ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός) σάρωσε την περιοχή της Παλικής κουβαλώντας παντού ειδικό εξοπλισμό λαμβάνοντας μετρήσεις με σεισμογράφο κάθε δυο χιλιόμετρα για τον προσδιορισμό του μικροθορύβου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν, και φέρνει στη δημοσιότητα «Το ΒΗΜΑ», η εδαφική επιτάχυνση απο τη δόνηση ήταν διπλάσια της προβλεπόμενης στον αντισεισμικό κανονισμό για την τρίτη ζώνη στην οποία εντάσσεται η Κεφαλονία.

«Σημειώνεται ότι οι καταγραφές επιταχυνσιογράφων στην Παλική (Ληξούρι, Χαβριάτα) παρουσίασαν αξιοσημείωτη υπέρβαση της ανώτατης τιμής (0,36 g) που προβλέπει ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός (ΝΕΑΚ). Οι τιμές της επιτάχυνσης ήταν 0,6 g και 0,8 g στο Ληξούρι και στα Χαβριάτα αντίστοιχα. Αντίστοιχη εικόνα είχαμε για τις βλάβες κατασκευών και τις εδαφικές αστοχίες (μακροσεισμικές παρατηρήσεις), όταν σε γειτονικές περιοχές η κατανομή των βλαβών ήταν ανομοιόμορφη, κάποιες περιοχές παρουσίασαν εκτεταμένες, άλλες λιγότερες και άλλες ελάχιστες βλάβες ή αστοχίες» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα