Ti zhta to παγκοσμιο εβραικο συνεδριο...

08:34 8/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (ΠΕΣ) κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να πατάξει το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός νόμου νεοναζιστικά κόμματα ...
τα οποία αποτελούν απειλή για την δημοκρατία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η ολομέλεια του ΠΕΣ, η οποία αποφασίστηκε να συγκληθεί στην ουγγρική πρωτεύουσα —αντί της Ιερουσαλήμ, όπως συνήθως τηρείται— με απώτερο στόχο να υπογραμμισθεί η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ουγγαρία,
ενέκρινε μια απόφαση με την οποία καλεί την Βουδαπέστη να αναγνωρίσει πως το Γιόμπικ αποτελεί «μια θεμελιώδη απειλή για την δημοκρατία της Ουγγαρίας».

«Πρέπει να αναληφθεί τώρα αποφασιστική δράση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις εναντίον αυτών των σύγχρονων εκφάνσεων του εξτρεμισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται μια έκκληση προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να υπογράψει μια διεθνή διακήρυξη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Η δράση του Γιόμπικ, ενός κόμματος το οποίο διαβάλλει ανοικτά την μειονότητα των Ρομά και έχει καταγγείλει μια «συνωμοσία» των Εβραίων για την «εξαγορά» της Ουγγαρίας, υπήρξε μια από τις βασικές θεματικές στην τριήμερη γενική συνέλευση του ΠΕΣ, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες Εβραϊκών κοινοτήτων από περίπου 100 χώρες.

Ο Ορμπάν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνέλευσης, το απόγευμα της Κυριακής, διατυπώνοντας μία σθεναρή καταδίκη του αντισημιτισμού, αλλά χωρίς να κάνει καμιά άμεση αναφορά στο Γιόμπικ και χωρίς να πείσει τους περισσότερους παριστάμενους.

«Έχασε μια χρυσή ευκαιρία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΕΣ Ρόναλντ Λόντερ, ο οποίος παρουσιάζοντας τον Ορμπάν του ζήτησε συγκεκριμένα να αποκηρύξει το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα.

Το Γιόμπικ, το οποίο συγκέντρωσε το 17% στις εκλογές του 2010 και κατέχει 43 από τις 368 έδρες της βουλής, έκανε μια «αντισιωνιστική και αντιμπολσεβικική» συγκέντρωση στην Βουδαπέστη για να καταγγείλει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του ΠΕΣ στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Το κόμμα Φίντες του Ορμπάν διατηρεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή, αλλά έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2010. Διατηρεί όμως ακόμα ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Γιόμπικ κυμαίνεται περί το 10% φέτος, αλλά σχεδόν οι μισοί Ούγγροι εκλογείς δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Ο Ρόμπιν Σέπερντ, ο συγγραφέας μιας μελέτης του ΠΕΣ για τα νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, είπε κατά την διάρκεια της ολομέλειας ότι δεν θεωρεί πως το Φίντες εμφορείται από αντισημιτισμό, αλλά επισήμανε πως ανταγωνίζεται το Γιόμπικ για τις ψήφους των πολιτών που τρέφουν εθνικιστικά αισθήματα και βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης κι απεχθάνονται την επιρροή που ασκούν ξένα συμφέροντα στην Ουγγαρία.

«Αν ο Ορμπάν υιοθετήσει μια υπερβολικά σκληρή στάση έναντι του Γιόμπικ, ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να του αποσπάσει ψηφοφόρους», επισήμανε.

Στη συνέλευση συζητήθηκε επίσης η άνοδος κομμάτων της ακροδεξιάς, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η οποία συγκέντρωσε 7% στις περυσινές εκλογές εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ο Σέπερντ σημείωσε ότι το ποσοστό της ΧΑ αυξήθηκε στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές, ενώ ανέφερε πως η ελληνική κρίση ήταν τόσο απασχολημένη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει άμεσα στην πρόκληση. Ο Δαυΐδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας, συμφώνησε με την τοποθέτηση αυτή και είπε στη γενική συνέλευση ότι «η χώρα μας κατελήφθη εξαπίνης». Ωστόσο ο Σαλτιέλ σημείωσε πως η κυβέρνηση, ύστερα από σχετικές πρωτοβουλίες του ΠΕΣ, τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα θέσει στη βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα θέτει εκτός νόμου την υποκίνηση μίσους εναντίον ανθρώπων λόγω της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνότητάς τους ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, μετατρέποντάς την σε κακούργημα το οποίο θα επισύρει ως και έξι χρόνια κάθειρξη. Από το νόμο αυτό δεν θα εξαιρούνται ούτε οι βουλευτές, σημείωσε, ενώ τα κόμματα που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση θα την βλέπουν να διακόπτεται εάν ηγέτες τους αρνούνται πως διαπράχθηκε το Ολοκαύτωμα—όπως έχουν κάνει ηγέτης της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν.

«Νομίζουμε ότι με αυτόν τον νόμο (η Χρυσή Αυγή) θα επανέλθει στα μικρά ποσοστά τα οποία είχε προηγουμένως», εκτίμησε ο Σαλτιέλ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην απόφαση στην κατάσταση στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου έχουν αναδυθεί ισχυρά ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα. Το ΠΕΣ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός νόμου τα κόμματα αυτά.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να μην επιδιώξει να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) διότι δεν είναι σαφές εάν αυτό θα ήταν σύμφωνο προς το Σύνταγμα.

Όμως η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή της Γερμανίας όπου αντιπροσωπεύονται τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια, έχει αρχίσει την δική της προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το NPD.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα