Ti zhtoyn oi πρυτανεις...

15:52 30/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Πρόταση με στόχο την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση από το μέτρο της διαθεσιμότητας κατέθεσαν οι πρυτάνεις προς ...το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ενώ ζήτησαν και απαντήσεις σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως είπε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνενων Γ. Μυλόπουλος, οι πρυτάνεις προτείνουν το υπουργείο να αναστείλει την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει διαθεσιμότητα
για 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων και στη συνέχεια να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή επιστημονική μεθοδολογία για την αξιολόγηση. «Διαφορετικά, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Ο προεδρεύων της Συνόδου έκανε ακόμη γνωστό πως αύριο ή την Τετάρτη θα κατατεθεί προσφυγή από τα ιδρύματα αυτά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα αφορά σε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
«Εμείς καταθέτουμε προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα, ο υπουργός έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Λύνονται, όμως, τα προβλήματα της Παιδείας στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα, μετά την αναφορά που είχε καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στον Άρειο Πάγο για τα κλειστά πανεπιστήμια.
Παράλληλα, οι πρυτάνεις έθεσαν τα εξής πέντε ερωτήματα στο υπουργείο:
Με ποια μέθοδο και κριτήρια αποφασίστηκε ότι τα πανεπιστήμια έχουν 1.349 πλεονάζοντες υπαλλήλους;Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης των πανεπιστημίων;Βάσει ποιας νομοθεσίας προχώρησε το υπουργείο μονομερώς σε μία τέτοια απόφαση;Γνωρίζει το υπουργείο ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το μέτρο τη διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια και τι προτίθεται να κάνει για τη λύση του προβλήματος;Γιατί το υπουργείο ακύρωσε τη μόνη μέθοδο αξιολόγησης και απορρόφησης κονδυλίων, γνωστή ως «Πρόταση 56»;«Προχωρήσαμε σε μία συμβολική αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Η δική μας επιδίωξη είναι τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοικτά» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος, καλώντας το υπουργείο σε διάλογο.
Εξάλλου, επισήμανε ότι η Σύνοδος κινείται στο ίδιο πνεύμα με τους έξι πρώην πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ζήτησαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από την εκτίμησή τους ότι «υπάρχουν περιθώρια» για την απομάκρυνση προσωπικού.
«Τα τελευταία έξι χρόνια τα πανεπιστήμια έχουν χάσει το 50% των υπαλλήλων τους. Στα χρόνια τους μπορεί να υπήρχε πλεόνασμα. Αλλά σήμερα δεν είναι έτσι» ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, οι διοικητικοί υπάλληλοι μπαίνουν στη τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους με νέα πενθήμερη απεργία, ενώ οι καθηγητές προκήρυξαν απεργία για αύριο και μεθαύριο, 1 και 2 Οκτωβρίου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι μπαίνουν στη τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, οι πρυτάνεις τόνισαν ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την παράταση που έχει δοθεί από τα ιδρύματα. Ειδικότερα, στο ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εγγραφές παρατείνονται έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έως τις 21 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα