To ktiριο -προκληση των 1,3 δις. ευρω : βολτα στα νεα κεντρικα γραφεια της εκτ...

18:30 25/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολλάκις προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα Ευρωπαίων πολιτών, ενίοτε...
στην πλειονότητά τους, για μια σειρά λόγων, για την πολιτική της, για την αδράνειά της όταν η κρίση κορυφωνόταν στο Νότο, για την εξάρτησή της από τα κελεύσματα των πολιτικών ταγών της Γερμανίας και του "σκληρού" Βορρά της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση η δράση της ΕΚΤ ήταν και είναι αντικείμενο
κριτικής, συζητήσεων, ίσως και προβληματισμού. Αλλά καμία απόφαση ή κίνησή της μέχρι σήμερα δεν προκάλεσε τέτοιο σάλο και τόσο πρωτοφανείς αντιδράσεις σε μια μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών, όπως και μια τεράστια απορία και μια πικρή γεύση στους λαούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που ταλανίζονται εδώ και χρόνια από την οικονομική κρίση, όσο η απόφασή της να μετακομίσει σε νέα γραφεία, ιδιόκτητα, για τα οποία μάλιστα ξόδεψε ποσό που κατ' άλλους υπερβαίνει τα 1,3 και κατ' άλλους τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ! Κι όλα αυτά εν μέσω κρίσης, καλπάζουσας ανεργίας σε μια σειρά χωρών της Ευρωζώνης και τριγμών στο ίδιο το ευρωσύστημα που υποτίθεται ότι ως κεντρική τράπεζα υποστηρίζει...
Ίσως ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο μακριά από τις θέσεις του μέσου Ευρωπαίου πολίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, όσο ήταν τη στιγμή που βρέθηκε πίσω από τα μικρόφωνα, στην τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων της τράπεζας και ενόσω στους δρόμους γύρω από τα γραφεία, στην καρδιά της Φρανκφούρτης, χιλιάδες διαδηλωτές έσπαγαν μαγαζιά , έκαιγαν περιπολικά και διαμαρτύρονταν για την σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε... "ντουβάρια" αντί σε κοινωνικές πολιτικές και σε τιθάσευση της φτώχειας και της πείνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο!
Αντιπαρερχόμενος όλα αυτά ο κ. Ντράγκι, το βράδυ της 18ης Μαρτίου 2015, δήλωσε ευτυχής που εγκαινίασε τη «νέα στέγη της ΕΚΤ, ένα σύγχρονο κτίριο για μια σύγχρονη κεντρική τράπεζα».

Ο πανάκριβος πύργος στην παλιά... λαχαναγορά!
Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ χρειαζόταν όντως νέα γραφεία η απάντηση είναι θετική.
Για την ιστορία, όταν το 1992 υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αποφασίστηκε ότι η έδρα της ΕΚΤ θα ήταν στην Φρανκφούρτη. Επί της ουσίας όμως ήταν από το 1998 και μετά, όταν η ΕΚΤ άρχισε να λειτουργεί σε μισθωμένα γραφεία στο κτίριο Eurotower, που οι ιθύνοντές της ξεκίνησαν την αναζήτηση ενός κατάλληλου χώρου για την κατασκευή ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων, πάντα στην Φρανκφούρτη. Ουσιαστικά η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία γιατί είχε προηγηθεί μια σύσταση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις είναι πιο συμφέρουσες οικονομικά σε σχέση με τη μίσθωση γραφείων.

Κάπως έτσι ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων προχώρησε από τα τέλη του 1998 σε αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Αρχικά η έρευνα περιελάμβανε ήδη έτοιμα ή προς ανέγερση – τότε – κτίρια, αλλά γρήγορα όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εύρεση ενός κατάλληλου οικοπέδου και η κατασκευή εκ του μηδενός, σε σχέδια που θα κάλυπταν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες της τράπεζας, με προοπτική μάλιστα για το μέλλον και την περαιτέρω επέκταση των εργασιών και των... υπαλλήλων της.
Ακόμα κι έτσι όμως το κλιμάκιο της ΕΚΤ, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ειδικοί υπό την επίβλεψη του μέλους του Δ.Σ της τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο, εξέτασαν συνολικά 35 πιθανές τοποθεσίες σε διάφορα σημεία της πόλης, έως ότου καταλήξουν στον αχανή χώρο της παλιάς... λαχαναγοράς της πόλης! Με σύμφωνη γνώμη και της δημοτικής αρχής της Φρανκφούρτης η ΕΚΤ κατέληξε τελικά στην επιλογή να χρησιμοποιήσει τον χώρο της Großmarkthalle, της παλιάς κεντρικής αγοράς οπωροκηπευτικών της πόλης στην περιοχή Ostend, προκειμένου να κατασκευάσει τα νέα της γραφεία. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο έγειρε η πλάστιγγα στην επιλογή αυτή ήταν το γεγονός πως ο χώρος ήταν καθαρός, δεν χρειαζόταν δηλαδή ιδιαίτερες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα εκτεταμένες κατεδαφίσεις, βρισκόταν σχετικά κοντά στην σημερινή εμπορική καρδιά της Φρανκφούρτης και το κυριότερο, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το προϋπάρχον κτίριο, το ίδιο το κτίριο της πρώην αγοράς δηλαδή, στο σχέδιο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Όπερ και εγένετο τελικά...
Αυτή πάντως ήταν μόνον η αρχή της όλης ιστορίας. Μόλις "έκλεισε" ο χώρος, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τον Δήμο της Φρανκφούρτης για το καθεστώς βάσει του οποίου θα άλλαζε χρήση ο χώρος. Έγινε επί τούτου μια μεγάλη μελέτη σκοπιμότητας, την οποία διενέργησαν από κοινού η ΕΚΤ και το αρχιτεκτονικό γραφείο Jourdan & Müller της Φραγκφούρτης στα τέλη του 1999 και διαπιστώθηκε ότι ο χώρος της Großmarkthalle προσφερόταν ιδιαίτερα για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΚΤ και πως αποτελούσε την πλέον βιώσιμη λύση από οικονομική άποψη και για τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη: την ΕΚΤ και την δημοτική αρχή.
Προέκυψε από την μελέτη πως ακόμα και η σύνδεση με τις υποδομές της πόλης ήταν επαρκής, με δυο λόγια οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ δεν θα απαιτούσαν τη χάραξη νέων γραμμών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ πληρούνταν από τη φύση του χώρου (ανοικτός και επίπεδος) και τα απαιτούμενα για μια κεντρική τράπεζα μέτρα ασφάλειας. Επιπλέον, υπήρχε επαρκής χώρος για περαιτέρω κατασκευές και επεκτάσεις. Κατόπιν αυτών συμφωνήθηκε τελικά η πώληση του οικοπέδου την οποία υπέγραψαν στις αρχές του 2002 ο Δήμος Φρανκφούρτης και η διοίκηση της ΕΚΤ.
Ακόμα κι έτσι όμως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ξεκινήσουν επί της ουσίας οι εργασίες κατασκευής των γραφείων. Τυπικά το θεμέλιο λίθο της ανέγερσης έβαλε ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στις 19 Μαΐου του 2010, με την ολοκλήρωση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων να γίνεται τελικά το Νοέμβριο του 2014, χρόνια εκτός... αρχικού σχεδιασμού. Οι λόγοι της καθυστέρησης αυτής ήταν πρωτίστως οι ίδιες οι εγκαταστάσεις, καθώς είναι εύκολο να χαθεί κανείς σε αυτές, και δευτερευόντως τα κόστη ανέγερσης που ξεπέρασαν το μπάτζετ όχι μόνο μία φορά! Όπως και να έχει πάντως στις 18 Απριλίου φέτος ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων.
Στοιχεία και αριθμοί που προκαλούν δέος
Την ανέγερση των γραφείων της ΕΚΤ ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο COOP HIMMELBL AU, με έδρα στη Βιέννη, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον σχετικό διεθνή πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε διενεργήσει ήδη από το 2004. Το σχέδιο των Αυστριακών ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή στους πάλαι ποτέ Δίδυμους Πύργους, με μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν για το νέο κτίριο χαρακτηριστικά "πράσινα", να μετατραπεί σε περιβαλλοντικά φιλικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά του νέου κτιρίου εξάλλου είναι που καθυστέρησαν κατά περίπου δύο χρόνια την παράδοση των γραφείων και στο τέλος δεν κατάφεραν καν να στεγάσουν το σύνολο των υπαλλήλων και των υπηρεσιών της τράπεζας...
Έχουμε να κάνουμε με έναν ουρανοξύστη, διπλό, που εκτείνεται καθ' ύψος στα 185 μέτρα. Με 6.000 παράθυρα, άλλα τόσα πάνελ αλουμινίου, πάνω από 3.500 πόρτες – εσωτερικές και εξωτερικές – με συνολική ανάγκη για τσιμέντα άνω των 4,3 τόνων, με συνολική επιφάνεια χώρου 120.000 τετραγωνικά μέτρα, συνολικό μήκος αρμών πρόσοψης 73 χιλιόμετρα, 14 μεταλλικά δικτυώματα στο αίθριο και με 700 δέντρα που αρχικώς ξεριζώθηκαν και κατόπιν επαναφυτεύτηκαν για να κάνουν χώρο για κτίρια. Όλα αυτά έγιναν σε ένα οικόπεδο με διάμετρο μόλις 250 μέτρα, εξ' ου και πλέον δεν υπάρχει πια επαρκής χώρος για μια μεγάλης έκτασης επέκταση αν αυτή χρειαστεί στο μέλλον...

Τα βασικά στοιχεία των νέων εγκαταστάσεων
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ περιλαμβάνουν τρία βασικά στοιχεία: την κεντρική δομή, την ίδια την Großmarkthalle, την πρώην κεντρική αγορά δηλαδή, η οποία έχει συμπληρωθεί με νέες εσωτερικές διαρρυθμίσεις, έναν ουρανοξύστη αποτελούμενο από δύο πύργους γραφείων τους οποίους συνδέει ένα αίθριο, και το κτίριο εισόδου. Το ίδιο το κτίριο της Großmarkthalle υπεβλήθη σε όλες τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΚΤ.
Ενεργειακός σχεδιασμός
Από την αρχή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η ΕΚΤ είχε θέσει ως στόχο η ενεργειακή απόδοση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεών της να είναι κατά 30% υψηλότερη από ό,τι όριζε η γερμανική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας του 2007. Για την επίτευξη του στόχου αυτού εξετάστηκαν αναλυτικά όλες οι δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά τις προσόψεις των κτιρίων και τα τεχνικά συστήματα.
Συλλογή όμβριων υδάτων
Η επιφάνεια της στέγης της Großmarkthalle είναι περίπου 10.000 τ.μ. Σύντομα θα είναι έτοιμο το σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται τόσο για το πότισμα των κήπων κατά τις περιόδους ανομβρίας όσο και για την παροχή νερού στις τουαλέτες της α αποχωρητήρια της Großmarkthalle.
Ανάκτηση θερμότητας
Η θερμότητα που παράγεται από το κέντρο υπολογιστών διοχετεύεται σε σύστημα θέρμανσης οροφής, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των γραφείων. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ θα είναι συνδεδεμένες με το υψηλής ενεργειακής απόδοσης σύστημα συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας της Φρανκφούρτης. Για τον ίδιο σκοπό η στέγη και τα παράθυρα δημιουργούν θερμομονωτικό περίβλημα των εσωτερικών χώρων..
Φυσικός αερισμός γραφείων
Εκτός από τα κεντρικά συστήματα εξαερισμού, μηχανοκίνητα στοιχεία εξαερισμού είναι ενσωματωμένα στην πρόσοψη των κτιρίων, ώστε να εξασφαλίζεται ο άμεσος φυσικός αερισμός των γραφείων. Έτσι, η εισαγωγή του απαιτούμενου ατμοσφαιρικού αέρα μπορεί να επιτυγχάνεται χωρίς να είναι απαραίτητη η λειτουργία του μηχανικού εξαερισμού.

Ηλιακή προστασία και φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης
Προκειμένου τα κτίρια να μην απορροφούν υπερβολική θερμότητα από τον ήλιο, είναι εφοδιασμένα με φίλτρα ηλιακής ακτινοβολίας/ανακλαστικές μεμβράνες υψηλής απόδοσης. Επίσης στα γραφεία έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες φυσικού φωτός, ώστε ο τεχνητός φωτισμός να σβήνει αυτόματα όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως.
Χρήση της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη
Προκειμένου να μειωθεί επιπλέον το ενεργειακό κόστος του κτιρίου, ενσωματώθηκαν στα θεμέλια 'γεωθερμικοί βρόχοι' οι οποίοι φθάνουν σε βάθος 30 μέτρων μέχρι το βραχώδες υπόβαθρο της Φρανκφούρτης. Οι βρόχοι αυτοί στην ουσία αντλούν από τα έγκατα της γης αέρα σταθερής θερμοκρασίας από το έδαφος, ώστε να επιτυγχάνεται θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι.
Η επένδυση που δεν... φτάνει τελικά!
Το πιο εξωφρενικό στην όλη ιστορία της μεγα-επένδυσης της ΕΚΤ και των νέων της γραφείων είναι πως τελικά αποδεικνύονται ανεπαρκή (!) για να στεγάσουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της τράπεζας. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στα νέα γραφεία θα στεγαστεί η πλειονότητα των μελών του προσωπικού της ΕΚΤ που ασκούν καθήκοντα νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, όταν σχεδιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν είχε ακόμη προβλεφθεί ότι η ΕΚΤ θα αναλάμβανε και τα καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ. Γι' αυτόν το λόγο, το Νοέμβριο του 2013 η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τη μακροχρόνια μίσθωση του κτιρίου Eurotower για να στεγάσει το προσωπικό που θα υπηρετεί κάτω από την νέα "σιδηρά Κυρία" των τραπεζών, την κυρία Ντανιέλ Νουαγί
Keywords
δις, ευρω, γραφεια, ΕΚΤ, γραφεια, δις, ευρω, μεσα μαζικης μεταφορας, έως ότου, τραπεζες, δραση, νέα, διαδηλωσεις, λύση, μαΐου, φως, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, οικονομικη κριση, γνωμη, εδρα, εμπορικη, μεγα, σημερινη, τα νεα, υψος, φως, ψυξη, αγορα, αδρανεια, αιθριο, απιστευτο, βιεννη, βραδυ, γεγονος, γευση, γινεται, δεντρα, δημος, διοικηση, δομη, διπλο, εγινε, εδαφος, ευκολο, υπαρχει, ενιοτε, ερευνα, εσωτερικων, ετοιμο, έως ότου, ζωνη, ιδια, ιδιο, ιθύνοντες, κατασκευες, κινηση, κυρια, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μααστριχτ, μαΐου, μακρια, μηκος, παντα, φιλτρα, ουσιαστικα, ουσια, πορτες, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τρια, φυση, φτανει, φυσικο, φρανκφουρτη, εξαρτηση, ιδιαιτερα, καρδια, μελετη, οργανα, πωληση, τραπεζα, θερμανση, θεσεις
Τυχαία Θέματα