Unicef: ενα στα οκτω μωρα γεννηθηκε σε εμπολεμη ζωνη το 2015...

Ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκε ...
κατά περισσότερα από 125.000 φέτος σε 16,6 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η UNICEF.

Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε μία στις οκτώ γεννήσεις παγκοσμίως το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η UNICEF.

"Μπορεί να υπάρχει χειρότερη αρχή για μια ζωή;", διερωτήθηκε ο διευθυντής της UNICEF
Άντονι Λέικ.

Παρατεταμένοι εμφύλιοι πόλεμοι θέτουν τις ζωές των πολιτών σε κίνδυνο σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νοτίου Σουδάν.

Πέρυσι 16,4 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ φέτος αυτά αυξήθηκαν σε 16,6 εκατομμύρια, υπογράμμισε η UNICEF.

Ένα από αυτά τα βρέφη είναι ο Ντιλγκές, ο γιος της 19χρονης Ναχίντ, που είναι πρόσφυγας, δήλωσε ο εργαζόμενος στην UNICEF Κρίστοφερ Τάιντι στο Thomson Reuters Foundation.

Η νεαρή μητέρα, την οποία χώρισε ο πόλεμος από τους γονείς της, ταξίδεψε μόνη της μαζί με τον ηλικίας 7 μηνών γιο της και έφτασε στην Τουρκία, πρόσθεσε.

"Πραγματικά αισθάνομαι δέος γι'αυτόν τον άνθρωπο, την εσωτερική δύναμη που έχει", σημείωσε αναφερόμενος στην 19χρονη.

Τα παιδιά που γεννιούνται σε περιοχές στις οποίες γίνεται πόλεμος μπορεί να μην έχουν μια υγιή συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν προτού να συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους απ'ό,τι τα παιδιά που γεννιούνται σε περιοχές στις οποίες υπάρχει ειρήνη, επισημαίνει επίσης η UNICEF.

Τα μωρά μπορεί επίσης να υποφέρουν αν η σύλληψή τους είναι το αποτέλεσμα κάποιου βιασμού σε καιρό πολέμου, σημειώνει επίσης η Ντέμπρα Ντέλετ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντρέικ της Αϊόβα, η οποία έχει συγγράψει μελέτη πάνω στο ζήτημα αυτό.

"Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες αποπειρώνται να σκοτώσουν τα παιδιά τους στη γέννα", προσθέτει η ίδια.

Η UNICEF προβλέπει για το ερχόμενο έτος μια αύξηση σε 16,7 εκατομμύρια των παιδιών που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα