Αυστηρη προειδοποιηση απο βαιντμαν

16:25 25/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι η παροχή διεθνούς βοήθειας μπορεί να διακοπεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank (κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας), Γενς Βάιντμαν, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην...
γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Θα δούμε
εάν οι συμφωνίες στις οποίες βασίζεται η αλληλεγγύη των άλλων χωρών [προς την Ελλάδα] τηρούνται. Σε περίπτωση ανάγκης, η βοήθεια πρέπει να σταματήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν, αποσαφηνίζοντας ότι εάν το Μνημόνιο αθετηθεί «οι συμφωνίες δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία».

»Έχουμε μία συμφωνία με την Ελλάδα, που προβλέπει μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για χρηματική βοήθεια. Περιμένω την τήρηση αυτού του προγράμματος. Η απόφαση πλέον εξαρτάται από τους έλληνες», συμπλήρωσε ο κ. Βάιντμαν, στρέφοντας το βλέμμα προς της επαναληπτικές εκλογές της 17ης Μαΐου.

Ερωτηθείς πάντως εάν ο ίδιος προβλέπει ή προετοιμάζεται για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος να πει ότι «λόγω αρχής δεν απαντώ ποτέ σε αυτό το ερώτημα».

Ο πρόεδρος της Bundesbank επεσήμανε επίσης ότι ενδεχόμενη υποτίμηση του ευρώ με στόχο την τόνωση των υπερχρεωμένων οικονομιών θα ήταν μία «γρήγορη λύση, ένα αναβολικό με εφήμερα αποτελέσματα που δεν θα έλυνε τα δομικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, που έχει αναζωπυρωθεί έπειτα από την εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε ότι ο εν λόγω διάλογος είναι παραπλανητικός και επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου για την αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάπτυξη είναι πάντοτε ένα καλό πράγμα. Αλλά το να είσαι υπέρμαχος της ανάπτυξης είναι σαν να είσαι υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. Η πραγματική συζήτηση [αφορά] το ποιος είναι ο δρόμος προς μία διαρκή ανάπτυξη», σχολίασε ο πρόεδρος της Bundesbank, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη ήταν πάντα ένας πυλώνας των προγραμμάτων ευρωπαϊκής προσαρμογής, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στρέφοντας τα βέλη του προς τις προτάσεις έκδοσης ευρω-ομολόγων και ομολόγων έργου (project bonds), ο κ. Βάιντμαν ήταν καθαρά αρνητικός, γνωμοδοτώντας ότι η «η πίστη ότι τα ευρω-ομόλογα θα λύσουν τη σημερινή κρίση είναι μία ψευδαίσθηση».

»Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε επιτυχία προσπαθώντας να επιλύσουμε την κρίση χρέους με περισσότερο χρέος», συνέχισε ο κ. Βάιντμαν, τονίζοντας ότι η «κοινοτικοποίηση των χρεών δεν είναι το καταλληλότερο εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης, καθώς θα έθετε νομικά και οικονομικά προβλήματα».

Τα κοινά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι «η κατάληξη μίας μακράς διαδικασίας», παραδέχτηκε ο κ. Βάιντμαν, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη υιοθέτησης του δημοσιονομικού συμφώνου. «Δεν θα δώσουμε την πιστωτική κάρτα [των ευρω-ομολόγων] σε κάποιον που δεν έχει την πιθανότητα να ελέγξει τις δαπάνες του», προειδοποίησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα