ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στο δρόμο της κατάρτισης ενός αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωσης του δημόσιου χρέους βαδίζει η Ιταλία. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ να παρουσιάσει την έκτακτη δέσμη...
μέτρων εώς τις 15 Νοεμβρίου.Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους, με την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή, με έγκυρες προσωπικότητες, που θα ασχοληθεί με το θέμα της μείωσης του δημόσιου χρέους και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.Παράλληλα,
πρόκειται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία (υποχρεωτικές μετατάξεις), ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει χρήση του ταμείου ανεργίας για μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που χάνουν την απασχόλησή τους, αλλά και να μειώσει, εφόσον χρειαστεί, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, από τον Μάρτιο του 2012 πρόκειται να απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων, θα ενισχυθεί η δημόσια αρχή κατά των τραστ για να στηριχθεί ο ανταγωνισμός, ενώ από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εξασφαλισθούν 15 δισ. δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι όροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναμένεται, επίσης, να γίνουν πιο δεσμευτικοί για τους εργαζόμενους.Η αντίδραση των συνδικάτων, όμως, είναι αρνητική. Η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου Cgil, Σουζάννα Καμούσσο, δήλωσε ότι "πρόκειται για μια επίθεση κατά του νόμου που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 18 εργαζόμενους, μπορούν να απολύουν μόνο με βάσιμη αιτία".Ηδη η Καμούσσο ανακοίνωσε την άμεση οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα.

Παντως ο Πολωνός πρωθυπουργός και προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι "η αντίδραση των εταίρων στο πρόγραμμα που παρουσίασε η Ιταλία, ήταν σαφώς θετική".
Keywords
Τυχαία Θέματα