Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που ζητά η λαγκάρντ για την ελλάδα

10:09 7/2/2017 - Πηγή: Fimotro

Στο «γήπεδο» Ευρωζώνης – Αθήνας μεταφέρεται η πρωτοβουλία των κινήσεων για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση μετά τα νέα μηνύματα που ήλθαν χθες από το «στρατηγείο» του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη δραστικής μείωσης σε αφορολόγητο -με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- τάσσεται υπέρ νέων μειώσεων στις τρέχουσες συντάξεις, εφόσον

Ευρωζώνη και Αθήνα επιμείνουν στον στόχο για πλεόνασμα 3,5%, ζητά γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση του «εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους» και συστήνει «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίαζε έως αργά χθες τη νύχτα, εξετάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα.
Πάντως ο εκπρόσωπός του, Τζ. Ράις έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πως η απόφαση για ενδεχόμενη, μελλοντική, χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν ήταν στην ατζέντα. Μεγάλο ερώτημα έως αργά το βράδυ, που συνεχιζόταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Ουάσιγκτον, παρέμενε η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στη σκιά της ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε αυστηρό τόνο ήταν οι επιστολές που έστειλαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας προς το Ταμείο, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας που τηρείται, ενώ οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλο.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που εξετάστηκαν χθες στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εισηγούνται τα εξής:
Φόροι: Μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 8.636 – 9.550 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 29%) καθώς και για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%).
Η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα θεωρούν πως θα μπορούσε να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23% από 24%). Ασκεί δε σκληρή κριτική στην προτίμηση των ελληνικών κυβερνήσεων στην υπέρμετρη αύξηση των φόρων και όχι στις περικοπές δαπανών.
• Συντάξεις: Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει εκτός ισορροπίας. Εισηγείται περαιτέρω εξορθολογισμό για τις τρέχουσες συντάξεις εφαρμόζοντας τη φόρμουλα των επιδομάτων της πρόσφατης μεταρρύθμισης στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Οι περικοπές στις συντάξεις είναι της τάξεως του 1% όταν το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος φτάνει το 11% του ΑΕΠ (τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο έλλειμμα της Ευρωζώνης 2,5% του ΑΕΠ).
Τράπεζες: Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας και αποφασιστικής μείωσης των κόκκινων δανείων που προσεγγίζουν το 50%, ενώ στο βασικό του σενάριο αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξης των 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την ενίσχυση της εποπτείας και την εξάλειψη των capital controls αλλά με συνετό τρόπο.
Χρέος: Για το ΔΝΤ το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και σύμφωνα με τις προβολές του θα μπορούσε να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060. Προτείνει επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως, «κλείδωμα» σε σταθερά επιτόκια έως 1,5% σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια, αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίησή τους.
——————–
Κωδικοποιημένα οι προτάσεις ΔΝΤ
1 Νέα μέτρα
Όχι σε νέα λιτότητα. Εάν Ελλάδα – ΕΕ επιμείνουν σε πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
2 Φόροι
Μείωση αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών. Μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (29% σήμερα), μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ (24% σήμερα) και φορολογικοί συντελεστές 15% -20% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (22% – 45% σήμερα).
3 Συντάξεις
Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Περικοπές και στις τρέχουσες συντάξεις.
4 Τράπεζες
Αποφασιστική μείωση κόκκινων δανείων
10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση
Ενίσχυση νομικού πλαισίου για αναδιάρθρωση δανείων και εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ενίσχυση της εποπτείας
Εξάλειψη των capital controls αλλά συνετά.
5 Αποκρατικοποιήσεις
6 Χρέος
Εξαιρετικά μη βιώσιμο θα μπορούσε να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060. Προτείνει:
Επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως.
«Κλείδωμα» σε σταθερά επιτόκια έως 1,5% σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια.
Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίηση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα