Αυτά υιοθετεί η ε.ε. από το γαλλογερμανικό σχέδιο

07:11 20/5/2020 - Πηγή: Fimotro

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου, ύψους μισού τρισ. ευρώ, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις σε περιοχές και οικονομικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, για να τους βοηθήσει να ανακάμψουν χωρίς να αναλάβουν ένα βουνό νέου χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η πρόταση αυτή δεν σημαίνει ότι θα γίνει πλήρως

αποδεκτή από την ΕΕ, αλλά τα βασικά στοιχεία της πιθανότατα θα προχωρήσουν. Το Reuters αναφέρει τα βασικά σημεία της πρότασης, τα οποία θα χρησιμοποιήσει πιθανόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 27 Μαΐου.

Μέγεθος και χρόνος

Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν το ταμείο των 500 δισ. ευρώ να έχει μία σαφή καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας θα μπορεί να γίνει προσφυγή σε αυτό.

Θα υπάρξει δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αγορά, χρησιμοποιώντας το αξιόχρεό της ΑΑΑ για να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο, πιθανόν κοντά στο μηδέν.

Πώς θα διατεθούν τα χρήματα

Η Επιτροπή θα διοχετεύσει τα χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που αφορά την περίοδο 2021-2027, εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη πενταετία, κυρίως για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις κατά τη μετάβαση της ΕΕ σε μία “πράσινη” και ψηφιακή οικονομία και για έρευνα και τεχνολογία.

Πώς θα αποπληρωθούν τα χρήματα

Επειδή η Κομισιόν θα δανειστεί τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσει. Αυτά τα χρήματα (για την αποπληρωμή του δανεισμού) θα προέλθουν από μελλοντικούς πολυετείς προϋπολογισμούς της ΕΕ, μετά το 2027. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί θα έχουν πρόσθετα έσοδα από υψηλότερες εθνικές εισφορές ή από νέους φόρους που θα επιβληθούν από τις κυβερνήσεις και θα εκχωρηθούν στην ΕΕ ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Οι όροι

Οι επιχορηγήσεις απαιτούν “μία σαφή δέσμευση των κρατών – μελών να ακολουθούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα”. Το γαλλογερμανικό έγγραφο σημειώνει ότι οι δύο χώρες θέλουν να καθιερώσουν ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία – που θα αφορά τη Google, την Apple, τη Facebook ή την Amazon – στην ΕΕ και μία κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις – δηλαδή κανόνες για το πώς παρά για το πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες.

Αντιμέτωπη με αρκετή… γκρίνια η Μέρκελ για το γαλλογερμανικό σχέδιο – Άκαμπτη στάση της Αυστρίας

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα επικρίσεων στην Γερμανία μετά το σχέδιο αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους που παρουσίασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που σπάει ένα ταμπού στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής αλληλεγγύης.

Σε μία χώρα που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί με μεγάλη ευλάβεια την δημοσιονομική λιτότητα και ήδη αναγκάσθηκε να αποχωριστεί την έννοια του μηδενικού χρέους εξαιτίας της πανδημίας, το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη προκαλεί ερωτήματα.

The post Αυτά υιοθετεί η Ε.Ε. από το Γαλλογερμανικό σχέδιο appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα