Αυτό είναι το σχέδιο για μείωση φόρων στα νοικοκυριά

09:33 5/9/2019 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ για το 2020

Μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έχουν ήδη κλειδώσει, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα σενάρια μείωσης των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά τα οποία θα ενεργοποιούνται σταδιακά ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το φορολογικό πακέτο που θα παρουσιάσει το Σάββατο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται πυρετωδώς και θα κλείσει την Παρασκευή. Οι εξαγγελίες

του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι ζυγισμένες, ώστε να μην προκαλέσουν την αντίδραση των δανειστών. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι δεν θα υπάρχουν ελαφρύνσεις στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Επ’ αυτού δεν αποκλείεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση στο EwG το οποίο συνεδριάζει για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου στην οποία θα συμμετάσχει η σημερινή κυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Μιχάλη Αργυρού, που θα ξεδιπλώσει τις ελληνικές θέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, με την ταυτόχρονη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5% καθώς και στα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας (αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για 3 χρόνια, πάγωμα του φόρου υπεραξίας, έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων). Ωστόσο, στις εξαγγελίες του δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια έκπληξη όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και τα capital controls, ειδικά εάν το οικονομικό επιτελείο δει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο.

Το εύρος των φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο έτος θα είναι σε συνάρτηση με τα περιθώρια του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ για το 2020, ο οποίος εφόσον εξασφαλισθεί, θα προέλθει από την επιστροφή των ετήσιων δόσεων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Τα έσοδα αυτά η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς να μετράνε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο φορολογικό πεδίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει χωρίς να δεσμευτεί ως προς το χρονοδιάγραμμα, ότι θα προχωρήσει σε:

– Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

– Αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

– Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

– Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Ειδικά για την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εξετάζεται να χτίζεται με περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ένα από τα εναλλακτικά σχέδια προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στις 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Όλες οι φορολογικές αλλαγές που θα ενσωματώνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου για την 4η αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα