Αισιοδοξια για "συμφωνια" στις διαπραγματευσεις - προετοιμαζεται η ελληνικη προταση για αποστολη στην τροϊκα

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΕίναι αλήθεια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα στείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στις προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και... να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής της τρόικα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,
από χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει μάχη μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Χρύσανθο Λαζαρίδη και Παπασταύρου εξετάζοντας προσεκτικά κάθε "διαθέσιμη επιλογή" ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο όπου είχε επαφή πάνω από δέκα φορές....Τώρα παρά την έντονη φημολογία ότι έχει βγει “λευκός καπνός” από το Μέγαρο Μαξίμου με αποστολή δέσμης μέτρων προς Βρυξέλλες, ανάμεσα σε αυτά και η αύξηση ΦΠΑ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας η ελληνική πρόταση προς την τρόικα δεν έχει "πλήρως" καθοριστεί ακόμα.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του κ.Γκίκα Χαρδούβελη όπου τονίζει ότι:
«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» «Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα»

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατό. Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».
Πάντως και οι δυο πλευρές "εκφράζουν αισιοδοξία" ότι θα "βρεθεί λύση", ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες. Αναφορικά με το ασφαλιστικό, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το επιτελείο του πρωθυπουργού όσο και με αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει "μεγάλη ανατροπή" στο κομμάτι του ασφαλιστικού.Ωστόσο, επιμένει η τρόικα στη στάση της να ζητάει αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ με το αιτιολογικό ότι την πρώτη χρονιά μετά το μνημόνιο χρειάζεται η χώρα απαραίτητα αρκετά έσοδα ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγυρίσει σε δανειακή σύμβαση. Όταν ρωτήθηκαν στελέχη της Κομισιόν γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή δεδομένου ότι σε όλες τις εκθέσεις της Επιτροπής αναφέρεται ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν ειδικοί μειωμένοι συντελεστές, ακόμα και μηδενικοί. Η απάντηση ήταν ότι την ευθύνη για τα μέτρα φέρει η ελληνική κυβέρνηση, ότι εάν υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα πρέπει να τα προκρίνει αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστεί ότι στην πρώτη μετα-μνημονιακή χρονιά για τη χώρα θα πρέπει να εξασφαλιστούν αρκετά έσοδα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, θα ήταν τραγικό να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε μνημόνιο επειδή δεν προέβλεψε σωστά, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που λειτούργησαν με διαφορετικό τρόπο. Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι η Moody's που σκόπευε να βγάλει έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία δεν την έβγαλε και περιμένει προφανώς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι πληροφορίες μας από το ΥΠΟΙΚ θέλουν μέσα της εβδομάδος να υπάρχει τελική συμφωνία και η παράταση του ισχύοντος προγράμματος να είναι μόνο μερικές εβδομάδες και όχι μερικούς μήνες σύμφωνα με τα σενάρια που διαδίδονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα