Αισιοδοξια για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών πυκνώνουν ενόψει του κρίσιμου ερχόμενου Σαββατοκύριακου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, με τη μοναδική ανησυχία να...
εστιάζεται πια στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με κομβικό σημείο διαφωνίας τα «κόκκινα» δάνεια.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως για το θέμα αυτό θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους.
Στη συνέντευξη Τύπου χθες, του αντιπροέδρου της Κομισιόν
Β. Ντομπρόβσκις επανασυνδέθηκε και πάλι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της και πάντως δεν πρέπει να ξεπεράσει την 15η Νοεμβρίου.
Σήμερα πάντως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντήσει το διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα και θα συζητήσει εκτενώς μαζί του τις σχετικές εκκρεμότητες. Το Σάββατο 11.30 θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα γνωστοποιηθούν στις διοικήσεις των τραπεζών.
Κερδίζουν το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες
Αισιόδοξα πάντως είναι τα μηνύματα για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτά εκφράζονται και μέσα από άρθρο των Financial Times. Σύμφωνα με άρθρο των FT οι ελληνικές τράπεζες κινούνται προς την ανακεφαλαιοποίησή τους με ελπίδες πως τα stress tests θα τις παρουσιάσουν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς πρόσφερε σε ομολογιούχους της την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις δανειακές τους απαιτήσεις με κοινές μετοχές, ένα βήμα το οποίο τονώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, μία ζωτικής σημασίας μέτρηση της οικονομικής ευρωστίας. Οι άλλες τρεις μεγάλες τράπεζεςΕθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank- σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο.
Η συγκέντρωση κεφαλαίου πραγματοποιείται εν μέσω προσδοκιών πως τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου, θα καταδείξουν μικρότερες ελλείψεις σε κεφάλαιο σε σχέση με αυτές για τις οποίες αρκετοί ανησυχούσαν. Τα tests είναι βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποτελούν μέρος της διάσωσης, των 86 δισ., της χώρας, στην οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούλιο.
Με επενδυτές
Εξάλλου οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τελευταία με επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα με hedge funds.
Πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τράπεζες μπορούν να συγκεντρώσουν 5 δισ. από ιδιώτες. Η Wall Street Journal σε χθεσινό της άρθρο ανεβάζει το ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από ιδιώτες στα 6 δισ. ευρώ.
Άνθρωποι που εμπλέκονται στην ανακεφαλαιοποίηση επισήμαναν ότι ο φόβος μίας μαζικής κρατικής διάσωσης, που θα επέφερε τεράστιες απώλειες στους υπάρχοντες μετόχους και πιστωτές, υποχωρεί. Αντ' αυτού, τόνισαν, ιδιώτες επενδυτές πιθανώς θα καλύψουν την έλλειψη σε κεφάλαιο που θα αποκαλύψει το λεγόμενο «βασικό σενάριο» των tests μαζί με τον έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού. «Η ιδέα είναι οι ρυθμιστές να επιτύχουν μία ισορροπία μεταξύ του να βρουν μια αξιόπιστη λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και του να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε στέλεχος μιας από τις τέσσερις κύριες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το άρθρο των FT.
Keywords
Τυχαία Θέματα