Αναμενουν νεο ρεκορ αποχης σε ολη την ευρωπη στις αυριανες εκλογες

10:35 24/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Στις ευρωεκλογές του 2014 κατεβαίνουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους από 28 κράτη-μέλη για τις 751 έδρες της Ευρωβουλής, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε...
απόλυτους αριθμούς, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους έχoυν η Γαλλία (3.753) και η Ισπανία (2.106). Σε σχέση με το εκλογικό σώμα, τους περισσότερους υποψήφιους στην ΕΕ τους έχει η Ελλάδα (1.299).
Αποχή
Νέο ρεκόρ αποχής αναμένεται και αυτήν
τη φορά. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει το 60%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος αποχής στην ΕΕ στις ευρωεκλογές του 2009 αυξήθηκε στο 57% από 54,5% το 2004. Η αποχή στην Ελλάδα ήταν 36,8% το 2004 και ανέβηκε στο 47,5% το 2009. Σε αρκετές χώρες του ανατολικού μπλοκ, η αποχή το 2009 είχε ξεπεράσει το 70%.
Πολιτικές Ομάδες
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επτά πολιτικές ομάδες: Την Κεντροδεξιά (ΕΛΚ) με 273 έδρες, τους Σοσιαλιστές με 196 έδρες, τους Φιλελεύθερους (83), τους Πράσινους (57), τους Συντηρητικούς (κυρίως Βρετανοί, Πολωνοί και Τσέχοι) με 57 έδρες, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (35) και τους Ευρωσκεπτικιστές (κυρίως Βρετανοί και Πολωνοί) με 31 έδρες.
Η άκρα Δεξιά φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα όγδοο κόμμα μέσα στην Ευρωβουλή με τη συμμαχία του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν και του Ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος PVV του Γκερτ Βίλντερς.
Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία νέας πολιτικής ομάδας στο ΕΚ απαιτούνται 25 έδρες από επτά κράτη- μέλη.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα η «Poll Watch», η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής θα έχει ως εξής: ΕΛΚ (217), Σοσιαλιστές (201), Φιλελεύθεροι (59), Ριζοσπαστική Αριστερά (53), Πράσινοι (44), Συντηρητικοί (42), Ευρωσκεπτικιστές (40) και Μη Εγγεγραμμένοι (95).
Ωστόσο, η διαδικτυακή πλατφόρμα «electionista» δίνει μία μάλλον πιο περίπλοκη εικόνα της νέας Ευρωβουλής με 109 Μη Εγγεγραμμένους.
Άνοδος της ακροδεξιάς
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς σε χώρες όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Αυστρία και η Ελλάδα. Στην Ολλανδία, ωστόσο, που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν χθες, τα exit polls διαψεύδουν τις δημοσκοπήσεις που έφερναν πρώτο το ακροδεξιό κόμμα PVV. Αν επαληθευτούν τα ολλανδικά exit polls, οι Ολλανδοί αφαιρούν τουλάχιστον μία έδρα από τους ακροδεξιούς στην Ευρωβουλή.
Εξάλλου, άνοδος αναμένεται και στη ριζοσπαστική Αριστερά, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα ξεπεράσει σε ποσοστά και σε έδρες τους Πράσινους και τους Συντηρητικούς.
Οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι χάνουν έδαφος, αν και οι πρώτοι ενδέχεται να ενισχυθούν από τους Γάλλους, τους Τσέχους και τους Ισπανούς και να περιορίσουν τις απώλειες, αναφέρουν οι περισσότερες αναλύσεις.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι φιλοευρωπαϊκοί σχηματισμοί θα διατηρήσουν την ισχυρή πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή, με περίπου 510 έως 520 ευρωβουλευτές, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα των 751 εδρών. Ωστόσο, θα είναι μια πλειοψηφία κουτσουρεμένη και ασαφής, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, καθώς θα αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή. Το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές του 2009 με 275 έδρες, έναντι 195 των Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νέα ισορροπία θα είναι εντυπωσιακή, καθώς το ΕΛΚ θα χάσει περίπου 60 έδρες, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 5 έως 10 έδρες. Ωστόσο το ΕΛΚ θα διατηρήσει ένα προβάδισμα 15 εδρών.
Ποια πλειοψηφία;
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, στη νέα Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2014, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία χωρίς τη συμφωνία του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών. Οι εναλλακτικές συμμαχίες δεν σχηματίζουν την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέλεγαν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών. Αυτήν τη φορά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με 376 ψήφους).
O πρόεδρος της ΕΕ, Χ. Φ. Ρομπάι έχει τονίσει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η Συνθήκη, βάσει της οποίας ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής, καθώς και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Χρονοδιάγραμμα
Στις 27 Μαΐου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν σε ένα άτυπο δείπνο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 25ης Μαΐου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Ιουνίου θα αποφασίσει και θα προτείνει στην Ευρωβουλή τον υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής. Στη Σύνοδο της 14ης- 17ης Ιουλίου στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εκλέξει το πρόσωπο το οποίο πρότειναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Προεδρία της Επιτροπής.
Keywords
Τυχαία Θέματα