Αναθεωρειται η φορολογικη κλιμακα

16:24 16/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δ. Τσουπαρόπουλος
(από το kerdos.gr)
Μέσα από πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ισορροπίες καλείται να διέλθει η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να ζητεί το ok της τρόικας για κάθε ουσιώδη αλλαγή, χωρίς ωστόσο, από την...
άλλη πλευρά, να αποστεί σημαντικά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κυριότερη των οποίων είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Οπως όμως έσπευσαν να διαμηνύσουν στο νέο οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής της τρόικας λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα,
ακόμη και απλές αλλαγές εξορθολογισμού δεν θα γίνουν αποδεκτές εάν το κόστος τους δεν αντισταθμίζεται πλήρως από άλλα ισοδύναμα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την αντικατάσταση του τέλους ηλεκτροδότησης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Αλλα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίπτωση που αποφασισθεί η άμβλυνση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, την περικοπή των φοροαπαλλαγών και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων αποφέρουν στο Δημόσιο περί τα 5 δισ. ευρώ, πενταπλασιάζοντας τα αντίστοιχα περυσινά έσοδα, δημιουργώντας δε τεράστιες δυσκολίες ακόμη και για μερική αντικατάστασή τους.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ
Κατόπιν αυτών, οι εναλλακτικές για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων περιορίζονται ουσιαστικά σε μία βαθιά αναθεώρηση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου, τρόικας, βεβαίως, επιτρεπούσης. Με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργασθεί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα η αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, θα εφαρμοσθεί φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από πέντε κλιμάκια.

Αντίθετα, εάν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν... περάσει, τότε θα εφαρμοσθεί κλίμακα που θα αποτελείται από 6 ή και 7 κλιμάκια και θα έχει ως στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι και τα 25.000 ευρώ. Η κλίμακα που έχει πέσει στο τραπέζι ως βάση εκκίνησης και για τις δύο περιπτώσεις έχει ως εξής:

- Για εισόδημα από 0 - 5.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 0%.

- Για εισόδημα από 5.000 - 10.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 10%.

- Για εισόδημα από 10.000 - 30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 20%.

- Για εισόδημα από 30.000 - 60.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 30%.

- Για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 40%.

Πέραν του βασικού ζητήματος για ελάφρυνση των χαμηλόμισθων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατατείνει και στη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα που σήμερα βρίσκεται στο 45%. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και προκύψουν από την ΓΓΠΣ τα
Keywords
Τυχαία Θέματα