''anektikoi oi eληνες, ασθενικες οι διαδηλωσεισ''...

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Νικόλας Γκατζογιάννης ή Nicholas Gage, όπως είναι γνωστός στις ΗΠΑ, έγραψε σήμερα ένα άρθρο για την Ελλάδα...
και την οικονομική κρίση της χώρας στην εφημερίδα New York Times.

O δημοσιογράφος, που αναφέρει ότι υπηρέτησε ως ανταποκριτής των Times στην Αθήνα
την περίοδο 1997 - 1980, υποστηρίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια διαβλέπει στη χώρα αξιοσημείωτα σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία και αλλαγή νοοτροπίας από την κυβέρνηση συνεργασίας των Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στην μεταπολεμική Ελλάδα κάθε κόμμα που προσπαθούσε να κατακτήσει την εξουσία, έταζε προεκλογικά αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ενώ παράλληλα υποσχόταν και θέσεις εργασίας στους ψηφοφόρους του. Όταν το κόμμα αυτό γινόταν κυβέρνηση, αν κάποιος υπουργός τολμούσε να περικόψει μισθούς ή συντάξεις, τότε θυμωμένοι διαδηλωτές απέκλειαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και έκαναν διαμαρτυρίες έξω από την Βουλή.

Σύμφωνα με τον Γκέιτζ, όλα αυτά δείχνουν να αλλάζουν με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, που έκανε το χρέος της χώρας «υψηλότερο από τον Όλυμπο», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει και με την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης συνασπισμού των Σαμαρά - Βενιζέλου, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις και οι απεργίες που γίνονται στη χώρα είναι «φευγαλέες» και «ασθενικές».

Ο Γκέιτζ μιλάει για «βαθιά αλλαγή» στη χώρα και χαρακτηρίζει τους Έλληνες «ανεκτικούς» παρά την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης σε ποσοστό 30% κατά την διάρκεια της κρίσης και παρά τα μέτρα λιτότητας, που αναγκάστηκε να επιβάλει στη χώρα η δικομματική κυβέρνηση.

Με όλη αυτή την προσπάθεια ο αρθρογράφος βλέπει αισθητή βελτίωση και ανάκαμψη στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας την μεγάλη αύξηση του τουρισμού κατά 17 εκατομμύρια επισκέπτες το 2013 και την μείωση του ποσοστού της ανεργίας από 28% τον Νοέμβριο του 2013 σε 25,9% τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου, αναφέροντας, ότι παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό του και η Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτο κόμμα, η κυβέρνηση έμεινε ανεπηρέαστη και δεν «μαλάκωσε» τις πολιτικές της.

Είναι φανερό ότι ο αρθρογράφος βλέπει γρήγορη έξοδο της χώρας από την «άβυσσο» της κρίσης και σημειώνει την αύξηση κατά δύο μονάδες του οίκου αξιολόγησης Moody’s και κατά μία μονάδα του Standard and Poor’s, χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2,28 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι ο Ελληνοαμερικανός αρθρογράφος τα βλέπει να βαίνουν όλα κάτι περισσότερο από καλά στη χώρα μας; Ναι, αλλά... Ο Γκέιτζ γράφει για το «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η δικομματική κυβέρνηση με το θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Το έλλειμμα των 25 επιπλέον ψήφων που προς το παρόν δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, θα είναι ένα πισωγύρισμα, αφού, όπως ο ίδιος σημειώνει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2012 και μάλιστα σε μια Ευρώπη οικονομικά ασθενή, που δεν θα έχει την δυνατότητα να «συμπαρασταθεί» στην χώρα μας...
Keywords
Τυχαία Θέματα